over bewust-leven,  Slider

Voordelen van een e-reader

Ik kan eindeloos verdwalen in boeken. Een boek wegleggen is voor mij de hel. Bij een goed boek kan ik niet stoppen met lezen. Ik heb een tijd lang volgehouden dat ik geen e-reader wilde. Niets ging boven een echt boek. Toch ging ik overstag. Ik vertel je in dit artikel wat ik de voordelen vind van een e-reader. Disclaimer: Ik hou nog steeds van een papierenboek in mijn handen. 

Het kan voelen als een echt boek 

Ik heb veel onderzoek gedaan naar een e-reader voor ik er een kocht. Voor mij stond 1 ding wel als paal boven water ik wilde er een met e-ink technologie. E-ink is praktisch altijd zwart/wit en er is geen achtergrondverlichting aanwezig. Het zorgt ervoor dat het lezen van een e-boek bijna voelt als het lezen van een papieren boek. Voor mij klopt deze ervaring ook. Voor mijn ogen is het alsof ik gewoon naar een papieren bladzijde staar. Het nadeel van de e-ink technologie is dat je scherm dus niet verlicht is. Je hebt in een donkere ruimte nog steeds een leeslamp nodig. Er zijn genoeg readers beschikbaar met verlichting. 

Toegang tot vele boeken.

Met mijn e-reader schafte ik ook een abonnement aan. Voor een vast bedrag per maand kan ik een groot aantal boeken ‘gratis’ lezen. Voor mij als boekenwurm een grote uitkomst. Ik las in het verleden vaak weinig, omdat ik geen geld had om meerdere boeken per week aan te schaffen. Met de komst van mijn e-reader lees ik soms wel 3 boeken per week. De ene maand lees ik meer dan de ander, maar qua kosten haal ik het er ieder jaar uit. De boeken die niet ‘gratis’ beschikbaar zijn in mijn abonnement koop ik in een papieren versie. Zo kan ik zo nu en dan nog even genieten van het gevoel van een ‘echt’ boek. Er zijn verschillende diensten voorhanden voor e-readers, maar je kunt ook makkelijk losse e-books aanschaffen. 

Het kost in verhouding minder. 

Zoals ik hierboven al beschreef heb ik een abonnement. De aanschaf van de e-reader is even een kluif. Maar e-books zijn over het algemeen goedkoper in aanschaf dan de papieren versies. Met het abonnement haalde ik de aanschafkosten er binnen no time uit. Als ik alle gelezen boeken los had moeten kopen had me dat een godsvermogen gekost. 

Je kunt veel boeken meenemen onderweg. 

Als je op vakantie gaat of onderweg bent hoef je niet te kiezen welke boeken je meeneemt. Het apparaat weegt vrijwel niets. Door de hoeveelheid boeken die je op het apparaat kan opslaan, neem je met gemak 100 boeken mee op reis. Scheelt je veel gewicht en ruimte in je koffer/tas. 

Telefoon gekoppeld aan mijn e-reader. 

Een ander pluspunt vind ik is dat ik met het abonnement een gekoppelde app heb op mijn telefoon. De app synchroniseert met mijn e-reader en andersom. Zo kan ik overal op zowel telefoon als e-reader doorlezen waar ik gebleven ben. Op mijn telefoon lezen is onrustiger voor mijn ogen, maar het kan. Hier heb ik dan ook meermaals gebruik van gemaakt. 

Aanpassen van lettertype en lettergrootte. 

Met een e-reader kun je lettertype en lettergrootte aanpassen. Tot voor kort maakte ik hier geen gebruik van. Ik had de lettertype en grootte standaard ingesteld. Pas geleden kwam ik er achter dat als de ruimte wat schemerig is je makkelijk kunt doorlezen zonder extra lamp. Dit doe je door de lettergrootte aan te passen.  

Wat ik mis aan papieren boeken
  • De charme van het lezen van een boek. Ik heb om die reden wel een bookcoverhoes voor mijn reader. Zo kan ik toch iets openklappen en voelt het apparaat dikker aan. Om het gemis op te vullen koop ik zo nu en dan nog papieren boeken.  
  • Je kunt minder goed door een boek heen bladeren. Het kan wel, maar ik vind het omslachtig. 
  • Ik zou graag een goed gevulde boekenkast hebben. Heerlijk om naar te kijken en zo nu en dan in te neuzen. Door alle digitale boeken heb ik geen boekenkast.  
  • Het uitlenen van boeken kan niet. Als ik een leuk boek heb gelezen kan ik hem niet aan mijn naasten geven. Als ik over een goed boek vertel, maak ik ze blij met een dooie mus. Ze zullen het boek dus zelf aan moeten schaffen (wel een voordeel voor de auteurs). 
  • Als ik mijn abonnement opzeg ben ik al mijn boeken kwijt. Ze blijven dan nog 30 dagen beschikbaar. Als je e-books los koopt, dan blijft het bestand wel van jou. 

Wil je echt geen e-reader, maar op een andere manier goedkoper en veel lezen. Dan is de tweedehandswinkel, de bibliotheek of het uitwisselen van boeken een optie. Het nadeel van de tweedehandswinkel of het uitwisselen van boeken vind ik dat de auteurs er geen geld meer aan verdienen. Maar voor milieubewustheid krijg je met deze opties een dikke tien.  

Hoe lees jij je boeken het liefst?  

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.