Schrijfblogje Ochtendroutine
over bewust-leven

Ochtendroutine: Mijn ervaring en tips voor jou

Er was een tijd dat mijn ochtenden zo laat mogelijk begonnen. Het liefst zo lang mogelijk blijven liggen om je vervolgens te moeten haasten. Snoozen tot het echt niet meer kan. De moed verzamelen en meteen je telefoon erbij pakken. Zodat je ogen echt even ‘wakker’ kunnen worden.  Vanaf dat ik moeder werd begonnen mijn ochtenden met kindergehuil en meteen moeten zorgen voor.

Smoesjes, redenen of toch smoesjes

Al jaren lees ik over de voordelen van een ochtendroutine. De voordelen van eerder opstaan. Heel leuk hoor, maar voor mij zou dat toch niet zo werken. ‘Ik ben namelijk geen ochtendmens’ of ‘insert iedere smoes die je je kunt bedenken’. Daarnaast sliepen mijn kinderen overigens dramatisch de eerste jaren. Dus mijn wekker zetten was: Of onmogelijk, want dan was een kind me voor. Of ik was zo vaak uit bed geweest in de nacht dat een half uur tot een uur ‘extra’ slaap geen overbodige luxe was.

Vanaf dat mijn kinderen zich niet meer voor 7 uur melden, had ik echter nog genoeg smoesjes over. Ik werd vaak wel geïnspireerd en probeerde het dan halfslachtig om al snel de missie af te breken. Niks voor mij! Van dat snoozen kom ik niet af….

En toch, snooze ik inmiddels niet meer en sta ik iedere morgen (m.u.v. het weekend) om 5:45 naast mijn bed.

Een diesel of een sneltrein

Het idee van een ochtendroutine is dat je je ochtend begint vanuit rust en vertrouwen. Door je vast te houden aan een routine kost het weinig capaciteit van je brein. Het is niet onderhandelbaar, je slijt een vast patroon in.

We gaan vaak van volledige rust, naar volledig aanstaan en ons onderdompelen in alle mogelijke prikkels, maar vooral social media (het leven van een ander) of nieuws (ellende in de wereld). De overgang is immens. Niet bij te houden voor je brein. Je brein is een dieseltje dat langzaam op wil starten. Maar wordt vaak gedwongen meteen als een sneltrein te functioneren om vervolgens niet meer te stoppen met racen.

Wat een ochtendroutine voor mij betekent

Voor mij persoonlijk is mijn ochtendroutine verbonden aan vroeg opstaan. Vanwege de kinderen kies ik er voor eerder op te staan dan hen, zodat ik zonder hen en de man kan opstarten. Wakker worden in mijn eigen energie. Het geeft me vrijheid. Bewust mijn dag starten. Zonder ruis. Om vanuit die ontspannen energie langzaam te landen en van daaruit met rust & kalmte er voor de kinderen te kunnen zijn.

Waar ik eerst stress creëerde (door zo lang mogelijk te blijven liggen en dan te moeten haasten), zorg ik nu voor rust. En wat mij rust geeft is met stip op één journalen. Het geeft me even een incheck moment bij mezelf. Vanuit deze rust mijn dag starten, zorgt ervoor dat ik die rust beter kan vast houden. Ik ga aan het stuur zitten. Niet de stress en de gehaastheid .

Schrijven is mijn uitlaatklep en geeft mij helderheid en vertrouwen. Maar ik liet het erg van de dag af hangen. Je kunt je voorstellen als je een half uur tot een uur eerder opstaat dat er ineens tijd vrij komt. Tijd die ik zonder ruis, zonder stress kan besteden aan iets dat voor mij werkt. Op een tijdstip dat niemand nog wat van me hoeft. Geen schone luiers, geen eten koken, geen werk, geen social media. Zo hangt het niet meer af van mijn dag.

Een ochtendroutine geeft me ruimte, rust, vrijheid en controle.

If you win the morning, you win the day

Tim Ferris
Geduld is een schone zaak

Het is en was soms een beetje zoeken. Want weet je? Je kunt al die leuke selfhelp boeken wel volgen, maar dat hoeft niet voor jou te werken. De één vindt het heerlijk om meteen flink te sporten. Daar zijn vele voordelen aan. Maar als het niets voor jou is, prima! Daarnaast is hierin prioriteren ook een belangrijk aspect.  Ik was vooral aan het nadenken wat ik allemaal wilde doen en probeerde dan zoveel mogelijk te doen. Gedoemd om te mislukken dus.

Uitzoeken wat voor jou werkt

Mocht je ook graag een ochtendroutine willen ontwikkelen ga dan eens voor jezelf na:

  • Waarom zou je een ochtendroutine willen ontwikkelen?
  • Wat zijn de voordelen? Wat zijn de nadelen?
  • Wat wil je er mee bereiken?
  • Wat is voor jou belangrijk?
  • Wat wil je eruit halen?
  • Wat heb je daar voor nodig?
  • Hoe zou jouw ideale ochtend eruit zien?

Schrijf dit eens op. Gooi alle tips van anderen door het raam. Je mag er je inspiratie uithalen, maar voor nu mag je echt even alleen voelen hoe het voor jou is en zou zijn. Visualiseer het. Doe je ogen eens dicht en doorloop je ideale ochtend eens.

Ik vind het belangrijk dat je, je waarom naar boven gaat halen. Deze zorgt ervoor dat je het vol gaat houden en vol wil houden. Zodra het even niet lukt, dan is dit jouw houvast.

Aan de andere kant. Mijmer er ook niet te lang. Experimenteer en evalueer. Wat vandaag werkt hoeft volgende maand niet meer te werken. Doe het een keer niet. Schrijf dan eens uit wat het verschil is met de ochtenden dat je het wel deed.

Laat me in de comments vooral weten hoe jouw ochtenden eruit zien! Laten we elkaar inspireren.

Mindstyle Mindset

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.