Schrijfblogje Geen nieuws volgen
over bewust-leven

Waarom ik bewust geen nieuws volg

Ik kies er bewust voor om zo min mogelijk nieuws te lezen, horen of kijken. Het nieuws beïnvloed mijn gemoedstoestand. Het begon met het skippen van het journaal, maar inmiddels heb ik ook andere bronnen zoveel mogelijk geblokkeerd uit mijn leven.

Nieuws volgen maakt niet gelukkig

Toen we in de eerste lock-down terecht kwamen mocht ik weer een keer ervaren hoe het is om opgeslokt te worden door nieuwsgeving. Bij de start van de lock-down was ik zelf doodziek. Toen ik me ging verdiepen in alle berichtgevingen sloeg de angst echt toe.

Voordat ik het nieuws in de gaten hield was ik gewoon ziek. Ineens verdacht ik mezelf op corona en was ik bang dat mijn laatste uur geslagen was. Het zorgde ervoor dat ik nog meer nieuws wilde bekijken in de hoop dat ze mijn angst weg konden nemen. Maar uiteindelijk werd ik angstiger en angstiger. De enige remedie was mijn telefoon uitzetten en gaan uitzieken. Vertrouwen op mijn eigen lijf. Weer een bevestiging dat het nieuws volgen niet gelukkig maakt.

Bewust nieuws mijden

Wij hebben geen televisie abonnement en kijken geen live TV. Via een smartTV hebben we verschillende apps waar we programma’s op terug kijken. Wij kiezen zorgvuldig wat we op zetten. Geen zinloos gezapp langs programma’s die we eigenlijk niet willen zien.

Ik heb geen nieuwsapps op mijn telefoon en daarmee geen meldingen van nieuwsberichten. Heel fijn, omdat ik dan niet gestoord word met negatieve nieuwsgeving.

Daarnaast luister ik weinig radio. Als ik in de auto stap dan heb ik over het algemeen live radio op de achterbank. Überhaupt onmogelijk om mee te krijgen wat er op de radio gezegd wordt. Stap ik alleen in de auto dan luister ik vaak een podcast of luisterboek. Ik ben graag in lead van wat ik hoor.

Op social media klik ik alleen artikelen aan die ik oprecht interessant vind. Veel artikelen vermijd ik bewust en scrol door. Hierdoor laat ik leuke cookies achter en krijg ik meer van waar ik wel meer over wil weten.

Waarom minderen met nieuws?
 • Minder negativiteit

  Op het nieuws komt veel ellende. Goed nieuws beluisteren of bekijken we niet. Ik ben me er van bewust dat deze ellende allemaal bij me binnenkomt.  Ik ben sowieso heel gevoelig voor negatieve energieën en de ellende van een ander helpt dan niet mee. Vooral ellende van mensen die ik niet ken en die ik niet kan helpen.

 • Angst, boosheid, verdriet en machteloosheid

  Voor mij werkt het heel verlammend en ik merk dat ik er angstig, boos of verdrietig van word. Ik zie onrecht en kan er zelf weinig aan veranderen, hallo machteloosheid. Of ik word bang omdat zich een ramp ergens aan de andere kant van de wereld zich heeft voltrokken.
 • Wereld nieuws op je schouders

  Vroeger waren onze opa’s, oma’s of onze ouders alleen op de hoogte van de uitzonderlijkheden van hun nabije omgeving. Inmiddels horen we alle uitzonderlijkheden van over de hele wereld. Al het wereld nieuws wordt voor dag en dauw al op je schouders gedumpt. Deze wirwar aan negatieve informatie mag je vervolgens de hele dag met je meezeulen.
 • Vertekend beeld van de werkelijkheid

  Het is heel eenzijdig wat je te horen krijgt. Er zijn een aantal poppetjes die bepalen wat jij te horen krijgt op het nieuws. Je krijgt de feiten te horen die de poppetjes met je willen delen of de berichten zijn gekleurd door de mening van de deler. Er wordt maar een kant van het verhaal belicht.
 • Je ziet in dat mensen deugen

  Op het nieuws zie je wat mensen allemaal ‘fout’ doen en wat er allemaal mis gaat. Je zou bijna vergeten dat mensen ook goede kanten en bedoelingen hebben. Je kunt het vertrouwen in de mensheid behoorlijk verliezen.
 • Nieuws is niet diepgaand

  Nieuws is veelal niet diepgaand. Er worden kleine flarden van gebeurtenissen gedeeld. Zit vaak vol sensatie. De deler heeft zelf vaak nog weinig feiten. Dus moet je het doen met speculaties of hele korte fragmenten van het mogelijke voorval. Ondertussen vul je dus je hoofd met dingen die er niet toe doen. Minder ruimte voor andere dingen.
 • Nieuws leidt af

  Ik wil me focussen op positieve dingen en dingen waar ik invloed op heb. Op mijn eigen leven. Hoe meer ik bezig ben met nieuws des te meer wil ik weten hoe iets afloopt. Ik blijf er over malen, maar blijf er ook dingen over opzoeken. Minder nieuws zorgt er voor dat ik me meer kan concentreren op de dingen die ik belangrijk vind. Op dat wat speelt in mijn leven en niet wat speelt in het leven van iemand in Amerika.
 • Tijd overhouden

  Je houdt tijd over. Met het journaal kijken of de headlines scrollen ben je al snel 15 minuten tot een half uur mee bezig. Deze tijd kun je nu gebruiken om je in te lezen in dingen die je echt interesseren of om gewoon even rustig je dag te starten met een kop koffie.
Belangrijk nieuws bereikt je wel

Het nieuws wat er toe doet, komt altijd bij jou. Daar mag je op vertrouwen. Mijn omgeving attendeert me wel op dat gene wat ik zou moeten weten. Mijn omgeving start met een eerste filter. Alleen wat echt bij hen blijft hangen komt bij mij. Vervolgens kies ik bewust waar ik op in ga of niet.

Net als dat ik niet in ga op de speculaties van het weer. Ik hoef niet te weten wat voor weer het misschien wel of niet volgende week wordt. Niets zo veranderlijk als het weer. Als ik me daarop ga vastpinnen.. Ik zie het wel en als ik het echt wil weten zoek ik het op. 

Ben jij bewust welke informatie je wel of niet tot je neemt? Probeer de komende dagen eens bewust te zijn van de informatie die je leest, hoort en bekijkt. Maakt het echt gelukkiger? Zorg goed voor jezelf.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.