Rituelen: Een kaarsje branden voor een dierbare
Een veel gehoorde uitspraak: ‘Ik zal een kaarsje voor je branden’. Een ritueel dat in ons huis niet weg te denken is. Iets wat met de paplepel is ingegoten. De uitspraak: ‘een kaarsje branden’ is je wellicht niet vreemd. Maar waarom doen we dit eigenlijk?
Op het moment dat ik geen nabije steun of hulp kan bieden, brand ik een kaarsje. Op deze manier kan ik er toch voor mijn gevoel voor iemand zijn. De steun van een kaarsje branden kan in meerdere situaties. Denk aan moeilijke situaties, maar ook in spannende of leuke situaties. Het kan vrijwel altijd, maar dit verklaart niet het volledige waarom. Daarvoor gaan we iets dieper kijken naar het ritueel.
Vuur staat onder andere voor passie, liefde en kracht, maar ook voor licht en warmte. Hele positieve symbolen. Een kaarsje branden is niet echt rationeel te verklaren, maar je kunt wel een bepaald gevoel visueel maken. Natuurlijk denk je, ook zonder kaars, aan de persoon in kwestie. Maar zo maak je het denken, het gevoel tastbaar (al zou ik de vlam niet aanraken als ik jou was). Wanneer je de kaars opsteekt ben je even echt bewust bezig met de persoon of gebeurtenis. Je geeft de persoon even je onverdeelde aandacht. Een moment van bezinning.
Naast de bovenstaande betekenis achter de rituelen is het ook gewoon een hele mooie gedachte. Voor de ontvanger kan het fijn zijn om te weten dat de kaarsjes branden. Je kunt je er gedragen door voelen. Het is relatief makkelijk. Je hebt alleen een vuurbron (aansteker of lucifer) en een kaars nodig. Een kaarsje aansteken voor een ander is iets wat vrijwel iedereen begrijpt. Maar toch kun je er je eigen invulling aangeven. Je kunt je eigen betekenis er aan geven.
Dus wil jij iemand liefde, kracht, licht en warmte toewensen, maar kan dat niet op een fysieke manier, brandt dan eens een kaarsje. Voor wie zou jij nu een kaarsje willen branden?