over bewust-leven

DIY: allesreiniger van groene zeep.

In de loop der jaren zijn we allemaal chemische schoonmaakmiddelen gaan gebruiken. Niet echt milieubewust en je weet wat je tegenwoordig betaald voor een ‘goed’ schoonmaakmiddeltje. Dat moet anders kunnen, dacht ik. Dus besloot ik terug te gaan naar oma’s tijd. Ik maakte een allesreiniger, van groene zeep, waar je vrijwel alles mee schoon kunt maken.

Ecologische en financiële voordelen

Het huishouden is niet mijn favoriete bezigheid dus probeer ik er zo snel mogelijk vanaf te komen. Daarom viel ik vaak voor dure, hele chemische, schoonmaakmiddelen. Hop opspuiten, afspoelen en klaar. Vanaf nu pak ik het een beetje anders aan met deze allesreiniger van groene zeep. Ik hoef geen 300 middeltjes in mijn kastje hebben staan, dus deze alleskunner is voor mij een uitkomst en het proberen waard. Je eigen allesreiniger maken heeft ecologische voordelen. Groene zeep is op basis van natuurlijke ingrediënten en 99% biologisch afbreekbaar. Maar financieel is het ook een meevaller. Kijk maar mee.

Dit zijn de benodigdheden:

 • 2 eetlepels zachte groene zeep
 • 750 ml water
 • Een waterkoker
 • Een bak
 • Een lepel
 • Een spuitfles (Ik gebruikte mijn lege fles allesreiniger in het kader van duurzaamheid)

Het enige dat ik aan moest schaffen was een pot groene zeep en kostte 2,15. Voor het recept gebruik je 2 eetlepels groene zeep (ongeveer 50 gram). In de pot zit 900 gram groene zeep en kost € 2,15. Als ik de groene zeep alleen gebruik om allesreiniger te maken, zou dit betekenen dat ik hier 18 flessen mee kan vullen. Dat komt neer op 12 cent per fles. Tel uit je winst!

Recept

Iedereen kan dit en het kost maar weinig tijd. Naar de winkel gaan om nieuwe schoonmaakmiddelen te kopen kost meer tijd.

 1. Doe 2 flinke eetlepels groene zeep in een bak of kom
 2. Kook 750 milliliter water
 3. Doe het water in de kom
 4. Roer tot de zeep is opgelost
 5. Drink een kop koffie/eet een koekje/kijk je favoriete serie tot het mengsel is afgekoeld.
 6. Schenk het mengsel in je spuitfles
 7. Kind kan de was doen. (Figuurlijk dan. Het is en blijft zeep dus buiten bereik van kinderen houden)
Alleskunner

Met dit middeltje kan je vrijwel alles bevechten. Van chocopasta vlekken op je eettafel tot siroopvlekken op je vloer. Van je WC tot je badkamer en als kers op de taart zelfs je (be)kleding. Let wel op met geverfde oppervlaktes daarop zou je de groene zeep liever niet onverdund gebruiken.

Stap voor stap
De komende tijd gaat de allesreiniger mee in mijn broekzak. Bijwijzen van spreken dan, want ik vind poetsen nog steeds niet leuk. In de toekomst wil ik ook bewustere keuzes maken op andere producten. Zo kun je ook je eigen wasmiddel, wasverzachter en afwasmiddel maken. Daarover later meer. Stapje voor stapje op weg naar een bewuster leven.

Geef jij deze alles-kunnende-groene-allesreiniger een kans?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.