Bewust-Journaling

Journal prompts: Het jaar goed afsluiten door terug te blikken

Ik ga slecht op kerst, maar des te beter ga ik op nieuwjaar. Voor mij staat de laatste week van 2021 dan ook in het teken van reflecteren om het jaar goed af te kunnen sluiten. Terug kijken. Loslaten wat me niet meer dient en vanuit daar kijken waar ik naar toe wil. Praktisch gezien kan dit iedere dag. Dat realiseer ik me maar al te goed. Ik denk dat juist het collectieve hierin meespeelt. Waarin we allemaal vol goede moed het nieuwe jaar in stappen. Het mijmeren. Ik ga er goed op. Vandaag deel ik journal prompts die jou kunnen helpen het jaar goed af te kunnen sluiten. Lees en schrijf mee..

Ik kijk terug. Ik wil weten wat ik mee kan nemen en wat ik echt achter me mag laten. Welke ballast mag overboord. Een boom laat tenslotte ook al haar blaadjes vallen, zodat er weer ruimte is voor nieuwe groei en bloei. Ik laat mijn blaadjes vallen.  

Normaliter begin ik gewoon met schrijven en dan zie ik wel waar het schip strand. Dit jaar werd ik geïnspireerd door een podcast van Nanneke van Drunen. Ik besloot deze vragen als leidraad te gebruiken om iets meer richting te geven aan mijn schrijven.

Pak pen en papier bij de hand! Zit je klaar? Hier komen ze:

 • Beschrijf wat er allemaal is gebeurd het afgelopen jaar, zowel privé als workwise.
 • Welke lessen heb je geleerd? (en neem je mee?)
 • Wie was je in januari?
 • Wie ben je nu?
 • Waar houd je nog aan vast (mentaal, fysiek en emotioneel)
 • Wat brengt het je als je dit loslaat?

Mijn ervaring is dat bij het uitschrijven van deze vragen je al heel ver komt. Mits je er de tijd en de ruimte voor neemt. Met vraag één open je echt de deur voor de daarop volgende vragen.

Aanvullende vragen die je nog kunt beantwoorden:

 • Waar ben je trots op?
 • Waar ben je dankbaar voor?
 • Waar heb je het meest van genoten?
 • Waar heb je energie van gekregen?
 • Waar zat je grootste energielek?
 • Wat heb je al losgelaten?
 • Wat heb je dit jaar over jezelf geleerd?
 • Wat was het meest uitdagende moment van afgelopen jaar?

Mocht je dit pas lezen in het nieuwe jaar. Laat je dan niet tegenhouden. Pak alsnog pen en papier en duik er nog in. Je hebt oud op nieuw niet nodig. Dit kan tenslotte praktisch iedere dag.

Om het allemaal wat kracht bij te zetten kun je je schrijven afsluiten met een ritueel. Zo hoorde ik vandaag iemand die symbolisch een steen in het water gooit. De steen staat voor dat wat haar niet meer dient. Je kunt het ook opschrijven en verbranden in de vuurkorf.

Zijn er speciale dingen of rituelen die jij doet aan het einde van het jaar? Laat het me zeker weten hieronder in de reacties!

Mindstyle Mindset

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.