Bewust-Journaling

Contact maken met je onderbewuste door intuïtief schrijven

Schrijven is voor mij confronterend en verhelderend. Mijn handen pakken mijn eindeloze gedachtestroom en vangen wat mijn hoofd niet kan vatten. Blijkbaar heet wat ik doe: Intuïtief schrijven. Je gaat voorbij je hoofd en komt zo bij je hart en onderbewuste. Ik deel hier graag meer over, want ik gun iedereen dit stukje magie van pen en papier.

Intuïtief schrijven staat ook wel bekend als flowschrijven. Je schrijft en blijft schrijven. We zijn zo geconditioneerd om in te gaan op onze gedachten en overtuigingen. Maar je bent ze niet. Daarnaast heb je zoveel gedachten. Van vele weet je niet dat je ze hebt en ze je beïnvloeden. Door op intuïtie te gaan schrijven laat je deze even helemaal achter je of je krijgt ze juist boven water.

Oefening intuïtief schrijven:

Zet je timer op 10 minuten. Pak je pen en je notitieblok en schrijf. Tot de wekker afgaat verlaat de pen je papier niet. Je blijft doorschrijven. Makkelijker dan dit kan ik het niet maken. Laat je niet afleiden. Zet je telefoon even op vliegtuigmodus en zeg tegen je huisgenoten dat je 10 minuten niet beschikbaar bent.

Mocht je 10 minuten te lang vinden start dan met 5. Je kunt het dan op bouwen. Je mag alles schrijven. In het begin voelt het oncomfortabel. Schrijf dat dan op. Alles wat in je op komt mag je op schrijven. Niemand leest na wat je schrijft. Geen rekening houden met spelling, interpuncties of handschrift. Het hoeft niet samenhangend te zijn. Gewoon gaan. Er is geen goed of fout.

Vind je het lastig of wil je eerst even in het moment landen dan kun je beginnen met een hele korte ademhalingsoefening. Je zet je voeten stevig op de grond, je opent je hart (borstgebied) en ademt 15 x heel bewust, rustig, in en uit. Je concentreert je op je ademhaling en laat je gedachten voor wat het is. Ben je klaar, dan pak je je pen op en begint meteen te schrijven.

Voorbij je ikken.

In het begin zal je innercriticus een flinke duit in het zakje proberen te doen. Je intuïtie gaat namelijk dingen op papier zetten waar je innercriticus niet aan wil gaan. Je criticus is een poortwachter die je veilig wil houden. Het is zijn taak om te zorgen dat je aan de verwachtingen van de maatschappij voldoet. Hij wil voorkomen dat jij faalt. Is je innercriticus te veel aan het woord gekomen dan neemt hij deze taak waarschijnlijk uiterst serieus.

Of komt bij jou voornamelijk je perfectionist naar boven? Wil hij dat je netjes schrijft. Alles netjes ordent en de opdracht perfect uitvoert? Ook daar ga je volledig aan voorbij. We gaan precies niks perfect doen. Zelfs fouten laat je staan.

Je wil deze stemmen even laten voor wat het is. De eerste woorden zullen wellicht nog bepaald worden door jouw beschermers, maar hoe langer je schrijft hoe minder je hen de kans geeft. Je onderbewuste kan hierdoor aan het woord komen. En hij/zij is zo wijs.

Variatie tip:

Je kunt een braindump doen. Daarin schrijf je alles wat in je hoofd en hart zit op dat moment. Je hebt geen specifieke richting. Wil je meer diepgang kun je ook schrijven op een thema. Schrijf een vraag rondom dit thema of gewoon het thema zelf boven aan je papier en begin te schrijven over dit specifieke onderwerp.

En zoals bij alles. Oefening baart kunst. Wees lief voor jezelf.

Mindstyle Mindset

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.