Schrijfblogje Mindstyle keuzes maken
bewust-zijn

De keuze is reuze: Omgaan met keuzes maken

Tijdens het schrijven van het artikel: Luisteren naar je lijf: Hoe dan?  Besefte ik me dat er meerdere manieren zijn om te luisteren naar je lijf. Op een dag maken we namelijk duizenden keuzes. Veel keuzes waar je niet bij stil staat. Ons lijf reageert wel op al deze keuzes. Ik ben echt een drama in keuzes maken. Maar er zijn wel wat dingen waardoor ik het voor mezelf makkelijker maak. Lees mee hoe ik om ga met keuzes maken.

Als we uit eten gaan dan kun je er donder op zeggen dat ik je 3x ga vragen wat jij gaat eten. Neem dat mee in mijn beslissing, maar doe er vervolgens niet zoveel mee of ik ga juist mee in jouw keuze. Valt jouw keuze niet in mijn smaak, dan vraag ik je 5x welke keuze ik dan moet maken.

Bewuste keuzes vind ik heel lastig. Daar zitten wel wat laagjes onder. Ik ben veelal bang om de verkeerde keuze te maken. Mijn innercriticus werkt dan hard. Ik heb snel last van FOMO: Fear of missing out, maar ook van FOBO fear of better options. Waardoor ik dus ja zeg op dingen die ik niet wil. Blijf twijfelen of nee zeg op dingen die ik wel zou willen, omdat ik bang ben dat er wat beters op mijn pad gaat komen.

Ik ben absoluut een denker. Dus ik overweeg alles in mijn hoofd af. Tot in den treure. Dat helpt totaal niet bij een keuze maken. Als ik het niet goed kan overzien, dan maak ik de beslissing liever niet. Soms maak ik juist een keuze meteen en kan ik mezelf wel voor mijn kop slaan, omdat ik iets beter had moeten nadenken voor ik een antwoord had moeten geven (het is ook nooit goed he?).

Wist je trouwens dat we zo’n 35.000 keuzes op een dag maken. Bizar he? Blijkbaar ben ik toch iets beter in keuzes maken dan ik dacht. Want ik had het niet door. Maar als ik het relativeer begint het al bij het opstaan:

 • Sta ik op of duw ik op snooze (x5)
 • Kleed ik me eerst aan of ga ik eerst plassen?
 • Welke kleren doe ik aan? Broek a of broek b of toch c?
 • Past dan trui a of trui b er beter bij?
 • Welke schoenen doe ik daar dan bij aan?
 • Wat ga ik eten? (een cracker, havermout of toch een boterham)
 • Eet ik dit dan nu op of neem ik het mee voor op het werk?
 • En zo verder….

Keuzes maken put uit. Waarschijnlijk merk je dat als je al een dag erop hebt zitten. Als je al veel keuzes hebt moeten maken en iemand stelt je een vraag. Dan kan het zijn dat je even niet meer helder kunt nadenken (en voelen) wat een goede keuze zou zijn. Het is verstandig om je keuze dan even uit te stellen tot je wel weer bij je gevoel komt.

Er zijn in onze maatschappij ook te veel keuzes. Ik ga goed op beperkte keuzemogelijkheden. Naar de supermarkt gaan vind ik zelf de hel. Ik heb last van de drukte, de vele prikkels, maar het speelt ook mee dat er een enorme keuze is aan producten. De keuze is reuze. Er zijn alleen al 20 soorten spaghetti. Welke neem je dan? Ga je voor goedkoop? Of toch voor volkoren? Wil je een bekend merk? En zo ja, welke dan?

Er zijn een aantal dingen die mij helpen om een keuze wat makkelijker te maken en die deel ik graag met je.

 • Maak je keuze visueel en voel.

Als je een keuze wilt maken doen we dat veelal met ons hoofd. Wat mij daarbij helpt is echt te gaan voelen hoe mijn lijf reageert. Visualiseer die opties. Als je links gaat neem je een broodje, als je naar rechts gaat een ei. Visualiseer dat je deze wegen in slaat. Wat voel je? Wat gebeurt er? Je zou ook een voorwerp kunnen pakken. Pak twee kussens. De een staat voor keuze A de ander staat voor keuze B. Als je het kussen oppakt wat doet dit dan in je lijf?

Als ik je in het restaurant vraag om een keuze voor mij te maken en je geeft me een keuze. Dan voel ik ineens wat het met me doet. Vandaar dat ik je zal blijven vragen om de keuze voor mij te maken.

 • Begin bij de eerste keuze. De rest ontvouwt zich vanzelf.

Soms hebben we een reeks keuzes te maken. Hierbij moet ik meteen denken aan onze tuin verbouwing. Ik stelde de start maar uit en uit, omdat ik niet alle keuzes helder had. Vervolgens zijn we toch begonnen. De eerste keuze was: Beginnen met afgraven. Voor we het wisten hadden we alle opties overwogen en alles uitgedacht.

 • Relativeer je keuze.

Een veel gehoorde tip is een worst case scenario uitdenken. En vooral doorgaan tot in het extreme. Waarschijnlijk zie je dan dat het allemaal echt niet zo dramatisch is en voor alles een oplossing voor handen is. Maar je kunt daarbij ook een best case scenario uitdenken/schrijven. Wat nou als het geweldig uitpakt? Wat gebeurt er dan? Is het dan een reden om te wachten op betere opties?

 • Kies gewoon.

Fouten maken mag. Het is geen man overboord als het toch niet de meest handige keuze hebt gemaakt. Daar leer je weer van. Voor hetzelfde geld heb je een fantastische keuze gemaakt.

Hoe ga jij om met keuzes maken? Gaat het je makkelijk af of vind je het net als ik een enorme uitdaging?

Vertrouw op je gevoel

Mindstyle Mindset

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.