bewust-zijn

Naar je lijf luisteren: Hoe dan?

Zorg goed voor jezelf! Ik gun je dat oprecht, maar hoe doe je dat nou eigenlijk? Door naar je lijf te luisteren. Klinkt makkelijk, maar blijkt in de praktijk moeilijker dan het lijkt. Ik ga namelijk standaard te laat naar bed. Ik eet altijd een paar happen te veel. Als ik me niet kan concentreren probeer ik toch nog even door te werken. En als ik door mijn rug ga neem ik een pijnstiller.

Schrijfblogje Mindstyle Mindset Luisteren naar je lijf

Ons lijf geeft veel signalen af. Het begint met gefluister. We kunnen dan best nog even doorbeuken. Wat in onze maatschappij eigenlijk vanzelfsprekend is. Niet aanstellen en doorgaan. Dat houden we best een tijdje vol, maar er komt een moment dat ons lijf begint te schreeuwen. Ons lijf is zo ontzettend wijs en geeft al ruim op tijd signalen af voordat onze mind echt niet meer kan.  

Belangrijke dingen die we nodig hebben zijn frisse lucht, gezonde voeding, voldoende slaap, lekker bewegen en sociale contacten. Dat klinkt logisch en dat doen we allemaal al toch? of niet? Voor ik het weet zit ik weer een hele dag binnen en heb ik me volgepropt met een reep chocolade (en misschien nog een zak chips). Blijf ik net te lang voor netflix hangen en spreek ik met mezelf af dat sporten morgen ook nog kan.

De signalen van je lijf

Een lijf kan vele signalen afgeven. Denk aan letterlijk ziek worden, je vermoeid voelen, maar ook kleinere signalen als een hese stem of stramme spieren.

Mijn standaard signalen zijn periodes van extreme oververmoeidheid. Waarbij ik niets anders meer kan dan een dutje doen op de bank en de dag overleven. Maar als ik te veel stress en hooi op mijn vork heb genomen dan krijg ik een blaasontsteking. Voel ik een blaasontsteking op komen weet ik dat mijn lijf hard aan het schreeuwen is. Even het volume opvoeren.

Toen ik nog studeerde kwam er een andere fysieke schreeuw bij. Mijn rug. Als ik te veel hooi op mijn vork neem, te veel dingen doe die mij geen energie geven, te veel stress ervaar of te veel (moeilijke) keuzes moet maken, dan ga ik door mijn rug of verrek een spier. Alle spanning hoopt zich op in mijn rug. Ik draag te veel ballast en stress met me mee en mijn rug bezwijkt letterlijk onder die druk.

Inchecken bij jezelf

Je kunt naar je lijf leren luisteren door bewuste momenten op de dag bij jezelf te gaan inchecken. Doe dit bijvoorbeeld iedere keer als je naar de WC gaat. Even diep adem halen en echt voelen. Wat voel ik? Wat denk ik? Hoe is mijn ademhaling? Door vaker bij jezelf in te checken ga je ook de patronen herkennen. Wat is daadwerkelijk de oorzaak van dat wat mijn lijf aangeeft.

Wil je het grootser aanpakken zoek dan voor langere tijd de stilte op. Zet de tv uit. Stop je telefoon weg. Ga zitten en voel. We zijn gewend om continu te consumeren en vooral niet bij onszelf te blijven. Ons hoofd neemt het over. We denken en we piekeren. Als we ons rot voelen gaan we scrollen (quilty!) of lekker netflixen (guilty!). Wanneer is de laatste keer dat je even bent gaan zitten om echt te luisteren en te voelen?

“Er is meer wijsheid in je lichaam dan in je diepste filosofie.” 

– Nietzsche

De stilte op zoeken, zo doe je dat:

Hieronder deel ik 5 praktische tips hoe je die stilte in jezelf kunt opzoeken.

 • Doe een bodyscan
  Dit kun je makkelijk zelf doen. Ga zitten of ergens liggen. Ontspan je en ga al je lichaamsdelen af en observeer. Voel wat er in je lijf gaande is. Van origine ga je van je tenen naar je hoofd, maar sommige vinden het juist fijn om van het hoofd naar de tenen te gaan. Je kunt op internet ook veel geleide bodyscans vinden. Je kunt hier een half uur voor uittrekken, maar je kunt dit ook in 5 minuten doen.
 • Schrijf
  Schrijf het van je af. Ga zitten. Pak pen en papier en schrijf op wat je voelt, wat je denkt, wat je vindt.
  Wil je het echt integreren en er op lange termijn voordelen van ervaren dan ga je bij voorkeur iedere ochtend schrijven. Het kan dan helpen om iedere ochtend op te schrijven voor jezelf: Hoe voel ik me? En hoe wil ik me voelen? Wat heb ik daarvoor nodig? Ook hierdoor ga je patronen herkennen (en doorbreken).
 • Yoga
  Voor mij staat yoga gelijk aan even echt bij je lijf aankomen. Even echt te voelen. Voelen waar blokkades zitten. Hoe rustig of onrustig het in mijn hoofd is. En gewoon even te zijn zoals ik ben. In dat moment.
 • Mediteer
  Mediteren is er om je gedachten te observeren en te accepteren. Op internet zijn vele geleide meditaties te vinden. Ook zijn er verschillende apps.
 • Ga de natuur in
  Mocht dat lichamelijk kunnen ga dan wandelen (of rij met je auto en plof op een bankje in het bos). Laat je telefoon thuis. Niets zo verfrissend en verhelderend als een wandeling in de natuur. Een mooi moment van bezinning. En je hebt je dagelijks portie beweging en frisse lucht in de pocket. Win win!

Wat mij enorm helpt is dagelijks te journallen en regelmatig op de mat te staan. Guess wat ik te afgelopen weken weinig heb gedaan (guilty). Ik weet dat dit dingen zijn om er achter te komen wat er speelt. Toch kies ik automatisch voor scrollen en netflix. Lekker makkelijk. Maar dan wel op korte termijn. Uiteindelijk gaat mijn lijf vanzelf weer harder schreeuwen. 

Schrijfblogje Mindset Luisteren naar je lijf

Wat heb je nodig?

Oké, je hebt gevoelt dat er iets niet helemaal lekker gaat in je lijf. Je weet wat je lijf je wil vertellen en dan?

Stel jezelf de vraag: Wat heb ik nodig? Wat daarbij helpend kan zijn is jezelf als 5 jarig kind voor je te zien. Vraag aan het kind: Wat heb je nodig? En handel daar vervolgens naar! Maar je zou jezelf ook even als je beste vriend(in) kunnen zien. Wat zou je nu tegen je beste vriend(in) zeggen? Wat zou je hem/haar gunnen? Dat mag je namelijk jezelf ook gunnen.

Al weken loop ik af en aan met dagen die echt niet lekker verliepen. Vorige week begon ik met rugpijnen en ineens kwam de man met de hamer. Zo verschrikkelijk moe. En toch belandde ik in niemandsland. Ik deed niet echt wat aan mijn vermoeidheid, maar erg productief was ik ook niet. We kunnen het allemaal wel weten, maar we moeten het ook gaan doen.

Dus vroeg ik aan mezelf: Wat heb je nu nodig? Ik ging op tijd naar bed en besloot met het hele gezin de natuur in te duiken. Even opladen en gezelligheid. Dat deed me goed, maar toch ben ik nog vermoeid. Dus als ik nu de vraag opnieuw zou moeten beantwoorden zou ik zeggen: Douchen, een rustige yogapractice en op tijd mijn bed in. Precies wat ik vandaag nog ga doen.

Luister jij voldoende naar het gefluister van je lijf? Laat me in de reacties weten of je wat aan mijn tips hebt gehad. Of deel jouw tips. Laten we leren van elkaar.

Wees lief voor jezelf!

Mindstyle Mindset

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.