over bewust-leven

Mijn yoga avontuur tot nu toe (+ yogachallenge)

Een jaar of 10 geleden ging ik, met een vriendin, naar een proefles yoga. In die tijd bestonden er nog niet veel yoga scholen en we wilde het een kans geven. We wilde wel eens weten wat yoga was. Vol enthousiasme gingen we naar de les toe en troffen een, in onze ogen, geitenwollensokkenvrouw.  Het was vreselijk en hilarisch te gelijk. We probeerde moeilijke houdingen. Waar we dan weer keihard in faalde. We besloten al snel dat yoga echt niks voor ons was….

Een eerlijke kans

Ik begon een paar jaar geleden aan mijn -bewuste- persoonlijke ontwikkelingsreis en ik hoorde overal om mij heen over de voordelen van yoga en meditatie. Mediteren had ik vanuit mijn jeugd ervaring mee, maar yoga?

Ik dacht terug aan mijn eerste en enige yoga les in mijn leven. Eigenlijk kon ik niets anders concluderen dan dat yoga geen eerlijke kans had gekregen. Ik was toen totaal niet bezig met wat yoga echt was. Ik wilde vooral een nieuwe sport proberen. Lenigheid was ver te zoeken, dus yoga is niks voor mij. Al die houdingen? Veel te moeilijk, laat maar. Als het op sport aan komt ben ik een streber en wil ik alles meteen perfect kunnen. De yoga beoefenaars onder ons weten dat yoga veel méér is dan alleen maar lekker bewegen.

verbinding en bewustwording

Yoga gaat om de verbinding tussen lichaam en geest. Het gaat er niet om hoe flexibel je bent of kunt worden. flexibiliteit is een gevolg, maar nooit een doel op zichzelf. Yoga gaat erom dat je in het hier en nu bent. Het gaat om hoe je het doet. Om wie je bent. Om bewustwording. Je bent je door yoga bewust van je lijf en daarmee bewust aan je mind. Voor ieder is er wat wils. Er zijn verschillende soorten yoga. Daar heb ik zelf geen kaas van gegeten en sta nog aan het begin van mijn yoga avontuur.

Thuiskomen

Voor mij is yoga even thuis komen bij mezelf. In het begin van het jaar heb ik 20 dagen achter elkaar op de mat gestaan. Ik werd flexibeler, ik keek uit naar mijn momentje op de mat en werd me bewuster van mijn lijf en mind.

Op dit moment sta ik minder vaak op de mat dan ik zou willen. Ik moet me er vaak toe zetten, maar als ik er op sta dan is het een verademing. Ik wil aan het einde van mijn dan op de bank duiken met Netflix om even niet te voelen. Of begin mijn dag met al mijn ‘moetjes’. Door de weerstand heen gaan en even in te tunen bij mezelf en mijn gevoel is dan een uitdaging. Wanneer ik het wel doe voel ik meer innerlijke rust. Ben kalmer en stabieler in mijn mind. En mijn mind, die maakt wat overuren. Het voelde daarom in het begin van mijn yoga avontuur wat onwennig.

30 dagen challenge

Wist je dat ik tot nu toe mijn yogalessen alleen nog maar online heb gevolgd, via youtube. Mijn doel is om in het nieuwe jaar wel fysieke lessen te gaan volgen, maar door de lock-down zit dat er nog even niet in. Om die reden heb ik me aangemeld voor de 30 days of yoga van Yoga With Adriene (gratis te volgen op youtube). Deze start pas in januari, maar waarom uitstellen als het vandaag al kan. Ik ben voornemens om mijn mat in de komende weken al vaker uit te rollen. Het streven is minimaal 3x in de week. Zou haalbaar moeten zijn.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.