over bewust-leven

Mijn 30 days of yoga ervaring

In januari deed ik mee aan de 30 days of yoga van yoga with adriene. Dit jaar stond de challenge in het teken van de ademhaling. Doe je live mee dan krijg je iedere dag een yogapractice tot je beschikking. De oefeningen variëren in tijdsduur, maar zijn over het algemeen tussen de 20 en de 30 minuten. Ook ontvang je iedere dag van Adriene een mail. Hier geeft ze aan waar de practice over gaat met inspirerende teksten en quotes. Food for thoughts. De video’s bekijk je via youtube en blijven beschikbaar. Iedere avond stond ik op de mat, vandaag neem ik je mee in mijn ervaringen.

De uitdaging.

Ik stond altijd minder vaak op de mat dan ik zou willen. Door hier aan mee te doen wilde ik mezelf een trap onder mijn hol geven, maar ook te gaan kijken wat dagelijks yoga voor mij zou kunnen doen. Het moeilijkste is om op te komen dagen. Rol je mat uit en dan ben je al op de helft. Yoga is voor mij even thuis komen bij mezelf. Even tijd nemen voor mezelf. Yoga is voor mij echt voelen en bewustwording. Even in het hier en nu zijn en luisteren naar je lijf. Je lijf is zo ontzettend wijs! Voor mij was het 30 dagen niet onderhandelbaar. Ik moest en zou op die mat staan.

Mijn ervaringen met Adriene herself

Ik vind Adriene zelf echt fantastisch. Tijdens deze challenge bewees ze dit wederom. Ze legt zo duidelijk uit. Het is echt alsof ze naast je staat in de woonkamer en precies weet wat je nodig hebt. Het is geschikt voor beginners en gevorderden. Ze geeft altijd opties en variaties, zodat je zelf kunt voelen wat voor jou goed werkt. Daarnaast is ze ook ontzettend grappig.

Ik vind de opbouw van de 30 dagen challenge echt top. Er zit logica in de lessen en alles wat je vandaag leert, neem je morgen weer mee in je practice. Ze leert je dat je mag vertrouwen op jezelf. Dat je yogamat je draagt en er is voor jou. Lukt dat nog niet, dan kun je op haar vertrouwen en dat gevoel geeft ze je echt.

Is het gelukt?

Het is me 2 keer niet gelukt om op de mat te staan. Ik red het zelf niet om in de ochtend op de mat te staan in verband met de kinderen. Anders moet ik heel vroeg opstaan en dan is het nog maar de vraag of ik niet een kind wakker maak. Dus ik koos om in de avond de mat uit te rollen. Heel soms gebeurt het leven gewoon en dan komt er iets tussen. Ik miste het echt en keek er iedere dag weer naar uit om de mat er bij te pakken. Ik koos er wel voor om de gemiste oefeningen dan in te halen. Zelf vind ik de avond overigens wel een fijn moment om dan even uit de waan van de dag te stappen.

Mijn tip zou wel zijn om als dat voor jou mogelijk is de mat uit te rollen in de ochtend. Als je vroeg op staat dan is de kans dat er iets tussen komt nihil. Dan heb je nog voldoende tijd om een gaatje te vinden om het wel te doen.

Mijn ervaringen:
Body
 • Sterker, gespierder en flexibeler.
  Buiten dat dit absoluut niet het doel is, is het wel een gevolg van dagelijks op de mat staan. In het begin lukte het maar moeilijk om bepaalde poses vol te houden. Naar mate de maand vorderde werd het steeds makkelijker. Daarnaast merkte ik dat ik verder kwam in mijn twists en bij stretch oefeningen.
 • Verlichting bij chronische pijn
  Ik heb veel pijnklachten in mijn been door vroegere operaties. Ook een flinke bewegingsbeperking. Ik merkte dat ik steeds minder vaak naar de pijnstilling greep.
  Nog een fijne: Op een ochtend stond ik op met een pijnlijke plek in mijn rug. Ik kon niet lekker zitten of liggen en niets leek te helpen. Toch stapte ik de mat op en midden in de oefening hoor ik een knak en de pijn was verdwenen.
 • Ontspannen
  Ik denk vaak ontspannen te zijn. Tijdens Savasana kwam ik er achter dat ik helemaal niet zo goed kan ontspannen. Het viel me vervolgens steeds vaker op dat ik ook niet ontspannen in bed lig. Als ik denk ontspannen te zijn, dan betrap ik mijn lijf erop toch nog ergens spanning vast te houden. Ik leerde steeds sneller die spanning los te laten.
 • Een fullbody workout zonder zweet
  Je werkt je zelf niet (altijd) in het zweet, maar toch is het een volle excersice. Inclusief kracht opbouw en spierpijn. Ook het bewust zijn van je houding en je houding verbeteren vond ik echt een pluspunt.
Mind
 • Een rustmomentje
  Ik vond het fijn om dagelijks op de mat te staan, omdat het echt een rustmomentje was. Ik ging er ook staan als ik dacht dat ik de rust niet kon vinden, maar juist dat bracht me veel inzichten en veel rust op. Soms lukt het een dag niet om die rust en ontspanning te vinden, maar dat leert je juist een hele boel over je dag en jezelf. Met momenten voelde ik een enorme weerstand in de houdingen. Deze weerstand leerde ik te onderzoeken en los te laten.
 • Je lijf draagt je
  Voor mij was het echt een moment van intunen bij mezelf. Wat voel ik, waar zit spanning, wat heb ik nodig? Ik kreeg echt het gevoel dat mijn lijf me kon dragen. Ook door de krachtopbouw wat ik al eerder benoemde.
 • Me-time
  Het was voor mij een half uurtje me-time. Een half uurtje voor mezelf en het mezelf gunnen. Figuurlijk de ruimte in nemen, maar ook letterlijk. Dat geeft een krachtig gevoel.
 • Adem is alles
  Deze maand stond in het teken van de ademhaling. In de eerste week van de challenge kreeg ik een paniekaanval. Geen aanleiding. Door me te concentreren op mijn ademhaling verdween hij al snel.
 • Yoga implementeren in mijn dag
  Ik werd me bewuster van mijn eigen lijf, mijn ademhaling en gevoelens. Tijdens mijn practice, maar zeker ook tijdens mijn dag. Het onderwerp was breath. Ik weet dat je ademhaling alles is, maar dat meenemen door de dag heen vond ik altijd lastig in de waan van de dag. Door dagelijks bezig te zijn met je ademhaling, integreer je het makkelijker in je dagelijks leven. Je zoekt sneller je ademhaling op. Bent je bewuster van je houding
Zijn er dan ook minpuntjes?

Zoals je hebt kunnen lezen ben ik fan en heb vooral voordelen ervaren. Het enige minpuntje wat ik kan benoemen is dat je soms behoefte hebt aan een bepaald soort training. Hiermee moet je dus vooral volgen wat de challenge bepaald. Aan de andere kant verplicht het je wel uit je comfort zone te gaan en te kijken wat dat met je doet.

En nu?

Mijn voornemen was om dit op dagelijkse basis te blijven doen. En het is dan heel gek hoe het werkt. Want tijdens de challenge was opdagen echt niet onderhandelbaar. Ik had er iedere dag zo’n zin in en keek er naar uit. Maar vanaf 1 februari was er toch een stok achter de deur weg wat er voor zorgde dat ik toch sneller dacht, morgen weer een dag.

Op haar youtube channel heeft Adriene vele video’s staan die je gratis kan volgen. Ook vind je er de 30 days of yoga van verschillende jaren.

Ben jij bekent met yoga? Laat me in de reacties weten wat jouw ervaringen zijn en wat yoga voor jou betekend.

Neem je ruimte in. Wat dat ook voor jou mag betekenen.

Mindstyle Mindset

Breath is the bridge which connects life to consciousness, which unites your body to your thoughts. Whenever your mind becomes scattered, use your breath as the means to take hold of your mind again.

THICH NHAT HANH

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.