bewust-zijn

Discipline wat is het en waar koop je het?

Discipline. Voor mij een verschrikkelijk kriebelwoord. Jeukwoord misschien wel. Wat is het en waar koop je het? In de afgelopen maanden kwam ik discipline tegen. Ik deed mee aan verschillende challenges en stond versteld dat het lukte. Ze blijft kriebelen, omdat het wat van jezelf vraagt. Inmiddels weet ik dat iedereen het kan. Het is een kwestie van doen. Ik heb het voor je ontleed en hoop dat je er wat aan hebt.

Wat is discipline?
dis·ci·pli·ne (de; v)1regime van strenge gedragsregels; = tucht

In eerste instantie roept dit wat weerstand bij me op. Strenge gedragsregels. Oef! Dat klinkt allerminst gezellig, maar discipline is ook niet altijd leuk. Je legt jezelf iets op om te doen ongeacht hoe je je voelt of wat je denkt. Het is dingen doen óók als je er geen zin in hebt. Je geeft jezelf gedragsregels en die moeten streng zijn. Liefdevol, maar streng. Als het te vrijblijvend wordt ga je het niet doen.

Discipline is being able to force yourself to do something, in spite of how you feel, over and over until it becomes a habit.

Kim Brenneman
Waarom? Waarom? Waarom?

Bedenk eens wat jij graag nog zou willen. Hou deze in gedachten. Beter nog: Schrijf het op.

Vraag je vervolgens af: Waarom? Waarom wil ik dit? Wat is mijn why? Geef niet te snel op. Durf door te vragen. Neem geen genoegen met het eerste antwoord dat in je opkomt. Vraag weer: Waarom? Schrijf dit ook op. Wil je het wel echt?

We kiezen vaak wat op korte termijn fijn voelt. Zinloos scrollen. Chips en TV. Soms moeten we ook dingen doen die ons niet direct iets opleveren, maar ons op lange termijn een hoop brengt.

Nu heb je je why en dan? Als je weer eens geen zin hebt. Bedenk dan wat je why ook alweer was. Waarom wilde je dit? Daarom ga je het dus doen. Ik heb ook niet altijd zin om te doen wat goed voelt. Ik schrijf en schrijven helpt me. Maar vaak is het mega oncomfortabel en wil ik liever op de bank gaan zitten, zinloos scrollen en netflix op de achtergrond. Dan kijk ik weer naar mijn why: ik wil schrijven, omdat het me rust en inzicht geeft. Óók als het oncomfortabel voelt.

Eigenlijk heeft iedereen discipline. Denk er maar eens over na. Je gaat namelijk iedere dag naar je werk. Dat is niet onderhandelbaar. Enkel wanneer je ziek bent misschien. Je why is heel helder: Werk geeft mij geld en geld zorgt ervoor dat ik mijn leven kan vormgeven zoals ik dat wil. Sta eens stil bij alle dingen die je doet zonder er over na te denken. Tanden poetsen, douchen en zo verder. Waarom doe je ze? Als je geen zin hebt, grijp je steeds weer terug naar die waarom. Naar de basis.

Zelfvertrouwen en rust

Ik deed de afgelopen maanden mee met een aantal challenges. Ik had gedacht dat ik het heel moeilijk zou vinden om het vol te houden. Maar niets was minder waar. Ik maakte met mezelf de afspraak het te doen. Het was niet onderhandelbaar. Dus ook al had ik geen zin, dan deed ik het. Punt. Geen discussie. Dat geeft rust.  

Daarmee wil ik zeggen dat discipline voor mij is: een afspraak met mezelf maken en me daaraan houden. Als je een afspraak met een ander maakt heb je waarschijnlijk genoeg discipline. Je hebt het tenslotte belooft. Dus beloof me dat je vanaf nu ook jezelf belangrijk genoeg maakt. Dan beloof ik dat aan jou. Want hier gaat het voor mijn gevoel vaak mis. Het geeft ook nog eens een portie zelfvertrouwen. Vanaf nu kun je je zelf vertrouwen.

Van discipline naar gewoonte

De afspraak met jezelf nakomen geeft voldoening. Dat goede gevoel zorgt dat je morgen weer komt opdagen. Je why wordt vervult en dat smaakt naar meer. Hierdoor kom je morgen weer op dagen en wordt het een gewoonte.

Extra tips:

  • Houdt het klein. Is dat wat je wil haalbaar? Ga je het meteen volhouden? Of is de stap te groot? Wat is het minimale wat je kan doen om een goed gevoel te krijgen?
  • Maak een afvinklijst. Maak het inzichtelijk of het is gelukt.
  • Vertel je omgeving wat je doel is. Dan kan je omgeving je accountable houden.

Enne, als het een dag niet lukt wees dan niet te hard voor jezelf. Het kan eens gebeuren. We zijn tenslotte allemaal maar mensen. Kijk eens terug hoe vaak het wel al is gelukt. De volgende keer ga je het gewoon rocken.

Je bent het waard.

Mindstyle Mindset

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.