over bewust-leven

Genoeg water drinken: Is het gelukt?

Eerder verscheen het artikel: ‘genoeg water drinken‘ online. Ik ging de uitdaging aan om 1,5 liter water te drinken op een dag. Liever ga ik niet met mijn billen bloot, maar ik hoop met dit artikel jou te motiveren om dat te bereiken wat jij wilt en belangrijk vindt. Vandaag deel ik hoe het mij afging.

Ik installeerde een app die mij ieder uur lastig valt en mijn waterfles werd mijn nieuwe accessoire. Voor mij was het een behoorlijke stap van veel te weinig (tot niet) naar 1,5 liter. In het begin startte ik met veel beginnersenthousiasme. Ik dacht er de eerste dagen continu aan om genoeg te drinken. Ik had nog nooit zo vaak op de wc gezeten, maar zoals het gaat zwakte mijn beginnersenthousiasme af.

mo·ti·va·tie (de; v; meervoud: motivaties) 1 beweegreden, drijfveer

Mijn waterdrink verhaal

Mijn drijfveer heb ik heel duidelijk: beter voor mezelf zorgen. Mijn lijf en mind heeft water nodig om goed te functioneren. Alleen functioneer ik al 25 jaar op weinig vocht (de eerste 5 jaar van mijn leven tel ik niet mee, toen zorgde mama steevast dat ik genoeg kreeg). Ik voel niet een directe noodzaak om dit te veranderen.

Al van kinds af aan vertellen volwassenen mij dat ik niet genoeg drink en leerde onbewust dat ik anderen nodig heb om genoeg te drinken. Het verhaal is in mijn hoofd een eigen leven gaan leiden. Als je jezelf maar vaak genoeg vertelt dat iets is zoals het is, dan handel je er ook naar. Lekkere zelf sabotage dus.

Niet helpende overtuiging: Het lukt mij niet om genoeg te drinken.

Verhaal herschrijven

Van de week kwam ik tot een mooi inzicht. Op andere vlakken lukt het mij namelijk wel om mijn verhaal en patronen te doorbreken. Zo sta ik al 15 dagen aan een stuk dagelijks op de yogamat. Ik ben het commitment aangegaan en heb met mezelf afgesproken dat ik dit hoe dan ook ga volhouden. Het is niet onderhandelbaar.

Dat dagelijks op de mat staan wat makkelijker is dan de hele dag door water drinken is ergens logisch. Op de mat staan plan ik in, ik doe het en ben klaar. Bij water drinken moet ik er de hele dag aan denken. Maar als ik mezelf dit nieuwe verhaal ga vertellen en wijsmaken gaat er niks veranderen. Ik kan veel meer dan ik denk.

Ik kan verklappen dat het genoeg water drinken mij niet dagelijks is gelukt. Inmiddels lukt het me vaker wel dan niet. Mijn verhaal wordt herschreven.

Helpende gedachten: Ik ben in staat om patronen te doorbreken.

Positieve effecten

De verschillen die ik ervaar zijn heel minimaal, waardoor je ze snel over het hoofd kan zien. Door ze goed onder de loep te nemen besef ik me dat ik wel degelijk voordelen ervaar. Ik heb door de dag heen sneller dorst. Wait what? Ja serieus. Hoe meer ik drink des te meer dorst. Hierdoor is het volhouden van meer water drinken natuurlijk veel makkelijker.

In het vorige artikel gaf ik al aan dat ik aan het einde van de dag een onuitstaanbare honger kan hebben. Daarbij ben ik prikkelbaar. Alsof ik allemaal wolkjes heb in mijn hoofd. Ik merk dat op dagen dat ik beter drink dat gevoel minder is. Het is geen quickfix. Ik moet natuurlijk wel genoeg eten.

Naast dat ik bewuster ben van mijn water inname ben ik ook op andere vlakken aan het groeien. Deze twee dingen lopen parallel aan elkaar en versterken elkaar. Ik ben bewuster van processen in mijn lijf. Ik check bewuster in bij mezelf: Wat voel ik? Waarom voel ik dat?

Ik ben mij over het algemeen bewuster van wat ik in mijn mond stop. Ik merk dat ik minder snel snackdrang heb. Op dagen dat de man, de grootste koffieleut die ik ken, thuis is drink ik meer koffie dan anders. Dan moet ik meer nadenken over het water dat ik drink.

Geduld is een schone zaak

Welke les het mij nog heeft geleerd? Je hoeft niet alles meteen perfect te doen. Het afgelopen jaar heb ik echt moeten leren loslaten. Ik wil alles liever gister dan vandaag. Tschja, geduld is een schone zaak. Iets wat al 25 jaar vastgeroest zit in mijn systeem heb ik niet van vandaag op morgen overwonnen. Is het experiment dan mislukt omdat het me niet dagelijks lukt? Absoluut niet. Ik drink nu iedere dag al meer dan voor dit experiment. Ik ga gewoon door tot het mij wel lukt. Opgeven is geen optie. Niet onderhandelbaar.

Aanpak

De app die ik installeerde was: Water Drink Reminder. Het nadeel van deze app vond ik dat ik geen eigen doel kon instellen. De app besloot op basis van ingevulde gegevens dat ik 2,3 liter moest drinken. Niet persé motiverend als je steeds ziet dat je je ‘doel’ niet behaald. Verder kon ik een tijdslot instellen waarin ik het water moest drinken. Na 7 uur ‘s avonds stopt hij met reminders sturen. De reminders kwamen overdag ieder uur. Als ik een waterinname logde dan kwam er een uur later weer een reminder. Voor mij werkte dat prettig. Ik handelde er niet altijd meteen naar, maar er bleef een excentrieke factor mij pushen.

Het bijhouden vond ik wel fijn. Van de week dacht ik echt niet genoeg gedronken te hebben. Toen ik in mijn log keek en zag dat ik toch al op 1,2 liter zat was dit een verademing. In het begin vond ik het wennen om mijn fles in mijn kielzog mee te hebben, maar alles went. Inmiddels hoef ik er niet eens meer teveel over na te denken om hem mee te nemen.

Wees niet te hard voor jezelf als je patronen probeert te doorbreken. Wees liefdevol. Maar verlies je niet in diezelfde liefde. Soms heb je ook gewoon een harde schop onder je kont nodig. Balans is key.

Welke patronen zou jij willen doorbreken?

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.