over bewust-leven

Genoeg water drinken

Water drinken, we weten allemaal dat het belangrijk is. Voor de een is het makkelijker dan voor de ander. We groeien allemaal op met ouders die ons vertellen dat we goed moeten drinken. Al doende leren we zelfs dat 1,5 tot 2 liter een goede hoeveelheid is. Mij lukt dat niet. Hoe kan ik ervoor zorgen dat het mij wel lukt? Lees mee! 

Water is brandstof voor je lijf. Wist je dat bij een uitdroging van ‘maar’ 2% al kan zorgen voor een energieverlies van 20%? Klachten die je kunt krijgen van te weinig water drinken zijn vermoeidheid, hoofdpijn en een gevoel van niet helder zijn. Water heeft dus invloed op je energieniveau, maar ook op je orgaanfuncties (nieren, hersenen, huid etc.). Je hebt water nodig om voedingsstoffen en afvalstoffen goed te transporteren.  

De moeilijkheden van genoeg drinken.

Voor mij is genoeg drinken al een issue sinds ik een klein meisje was. Ik moest vaak verplicht komen drinken en mocht pas weer verder spelen als mijn beker leeg was. Nu mijn moeder niet meer in de buurt is om mij verplicht te laten drinken moet ik mijzelf motiveren.  

Het lukt me gewoonweg niet. Ik neem het me voor. Het lukt me een dag en dan verzand ik weer in oude gewoontes. Ik heb door de dag heen geen dorstprikkel. Niet erg handig als je probeert genoeg te drinken. Als het 7 uur is en de kinderen in bed liggen, besef ik me dat ik maar 2 (misschien meer..) koppen koffie heb gedronken. OOPS! 

Honger vs. dorst.

Door mijn ontbrekende dorstprikkel moet ik mezelf van buitenaf motiveren meer te drinken. Of moet ik mijn dorstprikkel leren herkennen? Dorst kan aangezien worden voor honger. Als je dorst hebt kan je lichaam een honger signaal afgeven. Bij mijn kids ben ik daar alert op, maar zodra ik honger heb komt dit niet in mij op.  
 
Ik heb vaak een onuitstaanbare honger aan het einde van de middag, dan valt het mij niet in om een glas water naar achter te gooien. Aan het einde van de dag heb ik een lage concentratie en heb ik het gevoel niet helemaal meer in het nu te zijn. Logisch vond ik dat altijd. Het is tenslotte al laat en het avondeten komt eraan. Na het avondeten verdwijnt dit gevoel. Nu is de grote hamvraag: Komt mijn hongergevoel, gebrek aan energie en concentratie voort uit honger of is het toch dorst? 

Om dit te checken kunnen we onszelf een aantal vragen stellen. Hier zetten we dus in op bewustwording. Word je bewust wat er speelt in je lijf. 

  • Heb je een droge mond? 
  • Heb je een droge keel? 
  • Heb je het afgelopen uur niets gedronken? 
  • Heb je last van hoofdpijn? 
  • Heeft je urine een (donker-)gele kleur? 
Tips om jezelf te motiveren genoeg te drinken:
  • Log je waterinname. Gebruik een app of je agenda om bij te houden hoeveel water je al hebt gedronken. Zo maak je het inzichtelijk en het geeft overzicht. Ik heb zelf de app water drink reminder geïnstalleerd. Een simpele app waar je gemakkelijk je water kunt loggen en die je ook reminders stuurt. Maar in mijn zoektocht kwam ik meerdere apps tegen. Doe wat werkt voor jou! 
  • Voeg een smaakje toe. Zelf ben ik er geen voorstander van en vind mijn water daardoor minder fris smaken, maar misschien helpt het jou om eens vers fruit toe te voegen aan je water. 
  • Koop een leuke waterfles en neem deze in je kielzog mee. Het zien van je waterfles kan ervoor zorgen dat je eraan herinnerd wordt om te drinken. 
  • Koppel water drinken aan vaste momenten in je dag. Bijvoorbeeld het wc-moment. Steeds als je naar de WC bent geweest drink je een glas water. Hoe meer water je drinkt, hoe vaker je naar de WC zal gaan: win-win! 
  • Beloon je zelf! Geef je zelf een schouderklopje voor ieder glas dat je drinkt. Of misschien kun je tussendoelen stellen waarbij je jezelf kan belonen. Wees trots op ieder glas water dat je meer drinkt dan de dag ervoor.  
Uitdaging

Ik wil mijzelf uitdagen om in de maand december minimaal 1,5 liter WATER te drinken per dag. De koffie die ik in de ochtend naar binnen klots reken ik dus niet mee.  

Drinken jullie wel genoeg water? Mocht je antwoord nee zijn, wil ik je uitdagen om met mij mee te doen! 

Mijn ervaringen van deze uitdaging vind je hier.  

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.