bewust-opvoeden

Hoe overleef ik de sinterklaastijd?

We zitten volop in de sinterklaastijd. Ondanks dat het de gezelligste tijd van het jaar wordt genoemd, kan het voor ouders ook een lastige tijd zijn. November en December zijn voor opvoeders de meest onrustige en onstuimige maanden van het jaar. Iets wat een jaarlijks terugkerend thema is. Dit jaar ervaren we het voor het eerst zelf in onze thuissituatie. Een kleuter die volledig beseft wat er aan de hand is. Hij vindt het leuk, moeilijk en voelt zich soms zelf onveilig. 

Duidelijkheid 

Mijn belangrijkste tip: Wees duidelijk! Vertel wat je van ze verwacht, wat er staat te gebeuren en hoe het moment of de zal dag verlopen. Je kent je kind zelf het beste. Kijk goed naar je kind, wees creatief en pas je communicatie aan op zijn/haar niveau.  
 
Sommige kinderen mogen iedere dag hun schoen zetten. Het is dan maar afwachten of er wat in je schoen zit. Je kunt je voorstellen als iedere dag een verassing is dat je daar opgelaten en druk van wordt. Hier thuis spreken we duidelijk af wanneer ze hun schoen mogen zetten. Wanneer we dit delen is afhankelijk van de behoefte van mijn kind. Als ik het kan uitstellen tot na het avondeten doe ik dat. Soms vraagt hij er al eerder naar en dan maken we duidelijke afspraken over wanneer wel. Sinterklaas laat ons namelijk altijd weten wanneer hij in de buurt is. De avonden dat ze hun schoen mogen zetten verlopen hier onrustiger dan dagen dat we dat niet doen.  
 
Wees duidelijk en concreet wat er gaat gebeuren. Dat kan doormiddel van taal, maar het liefst maak je het voor kinderen visueel. Je kunt bijvoorbeeld een kalender maken met plaatjes. Of neem het mee in een weekplanner. Maar ook hierin, stem af op de behoefte van je kind. Het ene kind gaat goed op een planning van 2 weken, de ander gedijt het beste als hij op de dag zelf hoort wat er gaat gebeuren. Vraag na bij de school van je kind hoe het sinterklaas avontuur er uit ziet op school of vraag de juf het duidelijk te communiceren.  Voor ons volwassenen is alles heel logisch daarmee vergeten we soms hoe vaag het voor onze kinderen kan zijn. 

Gevoel van veiligheid

Bedenk je eens hoe onveilig het kan voelen voor een kind dat er zomaar iemand in je huis kan komen. Onze zoon gaf dit letterlijk aan ons terug. Wij hebben met de kinderen afgesproken dat ze hun schoen zetten op de deurmat (ook handig met huisdieren). Sinterklaas kan zo cadeautjes geven via de brievenbus. Hierdoor ontstond rust in dat kleine koppie. 

Voor sommige kinderen kan het ook onveilig voelen wanneer ze weten dat Sinterklaas komt. Het is toch een mysterieus figuur en wat doe je dan als je hem ziet? Spreek met je kind af wat hij kan doen als Sinterklaas en pieten opduiken. Je kunt een hand geven, maar je kunt ook gewoon zwaaien. Je kunt op afstand blijven, maar als je dichtbij wil komen mag dat ook. Daarnaast kun je afspreken wat ze kunnen doen om de veiligheid op te zoeken. Als ze het spannend vinden kunnen ze bijvoorbeeld naar de juf, of naar jou toe komen. 

Accepteren 

Verder zit er niks anders op dan de situatie accepteren. Ondanks dat je duidelijk bent zal het toch spanning en onrust opleveren. Accepteer dat je kind misschien sneller dan normaal een woede-uitbarsting heeft of veel drukker is. Geef je eraan toe en kijk hoe je de onrustige dagen zo kunt indelen dat ze toch aan hun rust toe komen. Loop een extra rondje door het bos of ga lekker samen kleien. Probeer zelf genoeg me-time in te plannen en de rust op te zoeken, waardoor je er in deze tijd optimaal kunt zijn voor je kinderen. 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.