bewust-zijn

Doe iedere dag iets waar jij blij van wordt

Gister werd het weer duidelijk. Lief zijn voor mezelf vind ik soms ontzettend moeilijk. Hoewel ik daar zeker in gegroeid ben is daar altijd een stemmetje die mijzelf genadeloos tot de grond toe kan afbranden. Dat is natuurlijk niet iets wat bewust gebeurd. Maar een echte sluipmoordenaar. En ik denk dat dit voor veel lieve vrouwen (en mannen) herkenbaar is. Misschien dender je wel door zonder echt naar je zelf te luisteren. Of is het allemaal nooit goed genoeg. Of gun je jezelf niet een momentje die echt van jou is.

Laten we dit weekend (of wanneer je dit leest) een beetje lief zijn voor onszelf. Want we doen er toe. Jij mag er zijn! We gaan dit doen door iets (al is het maar klein) te doen wat ons een goed gevoel geeft.

Allereerst is het belangrijk dat je voor jezelf gaat bepalen wat is dat voor jou lief zijn voor jezelf. Van welke activiteit wordt jij happy? Wat heb jij nodig? Misschien kan je nu al 10 dingen opnoemen, misschien vind je dat wel ontzettend lastig.

Pak eens pen en papier en begin te schrijven. Denk terug aan de afgelopen tijd. Wat vond je echt fijn om te doen. We zijn geneigd om altijd dingen anders te doen, of nieuwe dingen uit te proberen. Maar soms is het ook een kwestie van minder doen van wat niet goed voelt, en meer doen van wat wel goed voelt. Ik weet zeker dat jij al dingen doet waar je een goed gevoel van krijgt.

Mis je inspiratie? Dan deel ik graag met je waar ik blij van wordt en wat ik soms wat meer in mijn leven mag doen.

 • Voldoende slaap

Het voelt misschien als een dooddoener, maar genoeg slaap is voor mij echt lief zijn voor mezelf. In het verleden ging ik standaard te laat naar bed, sliep te weinig en vond het dan gek dat ik overdag niet te genieten was. Ik ben nou eenmaal team veel slaap. Dus luister ik beter naar mijn lijf wanneer het genoeg is. Ik blijf niet meer op voor een ander. Ik heb slaap nodig, dus dan ga ik ook naar bed.

 • Wandelen

Bewegen kan helpen in lief zijn voor jezelf of blij worden. Vaak zijn we geneigd om op de bank te blijven liggen. Dat kan jou een goed gevoel geven, maar kies er dan wel bewust voor. Voel je je schuldig? Sta dan op en wandel een rondje. Mij helpt wandelen om even lekker te bewegen, frisse lucht op te snuiven en even een momentje voor mezelf te hebben.

 • Yoga

Yoga is voor mij even uit de waan van de dag stappen. Thuis komen bij mezelf en in het hier en nu zijn. Een momentje van mij en van mij alleen. Welke activiteit zorgt er voor dat jij in het hier en nu kunt stappen (en blijven)?

 • Journalen

Voor mij is journalen echt lief zijn voor mezelf en in the end word ik er ook echt blij van. Ook al vind ik het soms moeilijk en vind ik het soms erg confronterend, maar juist door te schrijven gaat de storm in mijn hoofd liggen.

 • Hard mee zingen met muziek

Niets zo lekker als on the top of your lungs mee te schreeuwen met muziek. Voor mij echt een ontlading.

 • Douchen

Hoewel douchen sowieso al lief zijn voor jezelf is, omdat je goed voor jezelf zorgt. Is het voor mij ook even de dag van me afspoelen. Even die warmte op mijn huid voelen. Wat er dan weer voor zorgt dat ik mijn spieren echt even kan ontspannen.

 • Knuffelen met dieren

Voor mij is knuffelen met dieren echt een moment waar ik heel blij van kan worden. Wist je trouwens dat een dier aaien zorgt voor aanmaak van endorfine en oxytocine. Oxytocine werkt stress verlagend en rustgevend. Je dier maakt bij deze aaisessie ook deze hormonen aan. Win-win!

 • Lezen

Lezen. Ik kan zo heerlijk verdwalen in boeken. Wist je dat 6 minuten lezen per dag je stress level al met 68% kan reduceren. Pak een boek en lees!

 • Dansen

Ik ben niet voor niets bij een echte dansjuf gaan dansen. Maar vaak komt het niet in me op om thuis te dansen. Zet eens de muziek aan en dans. Doe wat je voelt. Je bent in beweging en kunt echt even uiting geven aan je gevoel. Ook hartstikke gezellig om met kinderen te doen.

 • Schrijven

Ik vind het heerlijk om voor mezelf en daarmee voor jullie te schrijven. Om mijn hersenspinsels te delen. Vooral creatief zijn en creëren. Hoe kun jij je creativiteit uiten?

 • Vertragen

We denderen vaak maak door. Ik kan zo genieten van even een kopje koffie te drinken. Maar vaak drink ik hem even snel snel tussendoor. Ga zitten en ruik de koffie, voel de warmte en geniet van de smaak! Welke activiteit doe je iedere dag al, maar zou je met meer aandacht kunnen doen?

Afwijken van je planning.

En heel soms moet je gewoon even afwijken van je planning. Gister wilde ik namelijk voor jullie dit artikel online zetten. Hoewel schrijven dus echt wel op mijn: Lief-zijn-voor-mezelf-en-daar-krijg-ik-energie-van-lijstje staat. Was het gister niet wat ik nodig had. Ik had therapie gehad en ik was gewoon dood en dood moe. De therapie was fijn en goed, maar wel intensief. Dus liet ik de blog voor wat het was en koos voor mijn bed. Precies wat ik nodig had.

Ik voel me deze ochtend al een heel ander mens. Waardoor ik vrij direct na het opstaan achter de laptop kroop om alsnog aan mijn blog te werken. Nu voelt het als iets dat past.

Plan vandaag minimaal 1 ding in waar jij blij van wordt. Je bent het waard en je mag er zijn. Wil je een stapje verder gaan dan alleen vandaag? Kies dan 3 tot 5 dingen uit die voor jou echt een nodig zijn om iedere dag te doen om je happy te voelen.

Zorg goed voor jezelf

Mindstyle Mindset

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.