bewust-zijn

Meer zelfvertrouwen en geluk door dankbaarheid

Vaak gaat de dag aan ons voorbij. We moeten veel en krijgen veel prikkels binnen. Aan het einde van de dag ploffen we neer en duiken achter Netflix. Zo deze dag hebben we weer overleefd. Iedere week deel ik mijn week aan de hand van de dingen waar ik dankbaar voor ben. Het voelen en tonen van dankbaarheid maakt je bewezen gelukkiger.

In mijn dankbaarweken geef ik jullie ook een kijkje in dingen die niet zo lekker zijn gegaan, maar daar tegenover zet ik dingen waar ik die dag dankbaar voor was. Tuurlijk baal ik enorm als er wijn over mijn laptop gaat en hij daardoor de geest geeft, maar gelukkig heb ik een verzekering die een deel van de kosten vergoed. Echt iets waar ik dankbaar voor ben. Vervolgens blijk ik een leuk buffertje op mijn spaarrekening te hebben waardoor we de mogelijkheid hebben om een nieuwe te bestellen. Dat maakt het nare smaakje die ik van de wijn heb echt minder vies.

Wat kan dankbaar zijn voor je doen:
  • Verplaatsen van je focus naar dingen die goed gaan in je leven. Je kijkt minder naar wat je niet hebt. Ineens ben je schatrijk.
  • Minder vergelijken met anderen. Je kijkt naar jezelf. Heerlijk!
  • Ervaren van meer zelfvertrouwen, omdat je meer inzicht krijgt in wat je kan en wat goed gaat.
  • Door dankbaarheid kies je zelf hoe je je voelt. Negatieve gevoelens schuiven naar de achtergrond. Zoals het voorbeeld van de wijn en de laptop.
  • Je lijf maakt bij fijne momenten stoffen aan die bijdrage aan je geluksgevoel. Bij dankbaarheid en denken aan fijne momenten maakt je lichaam diezelfde stoffen aan. Je brein kent het verschil niet tussen het echt beleven of het visualiseren. Hou dat brein van je maar lekker voor de gek.
  • Meer en intenser genieten van de (kleine) dingen op een dag.
  • Je positiever voelen en dat zorgt er voor dat je eerder in mogelijkheden denkt dan in problemen.
zelf een dankbaarheidslijstje maken

Dankbaarheid zijn kun je op verschillende manieren. De meest bekende vorm is het dankbaarheidslijstje. Schrijf aan het einde van de dag op waar je allemaal dankbaar voor bent. Een belangrijk element is om op te schrijven waar, maar ook waarom je er dankbaar voor bent. Zoek het in de dingen die voor jou echt fijn voelen. Het kopje koffie in de morgen, het zonnetje dat even doorbrak of de mooie bos bloemen op tafel.

Kijk wat werkt voor jou. Andere voorbeelden zijn: iedere avond een briefje in een pot doen met iets waar je dankbaar voor bent of bespreek het aan tafel bij het avondeten. Spreek het hardop uit. Door meer bezig te zijn met dankbaarheid merk ik dat ik door de dag heen bewuster ben van de mooie momentjes. ‘oh, die schrijf ik op vanavond’.

Om een voorbeeld te geven van deze dankbaarheidslijstjes zal ik deze week mijn dankbaarweek niet in verhaal vorm doen, maar in dankbaarheidslijstjes.

Psssttt… probeer iedere dag wat nieuws te bedenken. Het zou te makkelijk zijn om iedere dag het zelfde op te schrijven. Daarmee doe je het effect ook teniet. Oefening baart kunst.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.