over bewust-leven

Ik speelde de 30-Day Minimalism Game – Mijn review

In de maand februari speelde ik de 30 Day minimalism game bedacht door Joshua en Ryan van the minimalists. Ik kwam het tegen via youtube en het opruimen inspireerde me meteen. Ik dacht in het begin dat ik niet ver zou komen, omdat ik niet zo lang geleden al een flinke opruim ronde had gedaan. Maar toen ik eenmaal begon met opruimen begon me te dagen dat ik nog wel ver zou kunnen komen. Uiteindelijk speelde ik tot en met dag 25. Daarmee heb ik hem niet volledig voltooid. In deze blogpost vertel ik je er alles over.

Speluitleg

Iedere dag ga je declutteren. Het idee is dat je tegen een vriend of vriendin speelt. Je doet op dag 1 één ding weg, op dag 2 twee dingen, op dag 3 drie dingen en zo verder. Op dag 30 doe je dus 30 spullen weg. Dat maakt dat je op het einde van het spel 465 dingen hebt weggegooid/weggegeven/gedoneerd/verkocht. Het principe is dat je de spullen om 12:00 ‘s avonds uit je huis hebt verwijderd om te voorkomen dat je spullen weer pakt om te gebruiken.

Wie het langste weet te spelen wint. Je wint allebei als je het samen volhoud tot het einde. Je leert tijdens de 30 day minimalism game kritisch te kijken naar wat je nodig hebt en wat je blij maakt. Bewust te zijn van wat je hebt.

Je kunt het spel starten wanneer je wilt. Ik startte op 8 februari. Het voordeel van op de eerste van de maand starten is dat je precies weet, aan de hand van de datum, hoeveel spullen je weg moet doen. Ik kon zelf niet wachten om te beginnen, haha.

30 Day minimalism game dag 1 vs dag 25
Dag 1 vs. dag 25
Mijn versie

Ik paste het spel wel een beetje aan. Ik speelde tegen mezelf en besloot dat ik niet iedere dag zou zorgen dat de spullen uit mijn huis zouden zijn. Omdat ik sommige dingen te waardevol vond, dus nog verkocht konden worden en sommige dingen konden gewoon naar de kringloop. In tijden van opruimen waren alle winkels gesloten, ook de kringloop. Daarnaast gaat iedere dag naar de kringloop rijden me ook wel wat ver.

Ik maakte een tas met: Verkoop, een tas met: Kringloop en spullen die echt weggegooid konden worden, hebben we meteen in de container, papierbak of plasticbak gegooid.

Wat gooide ik weg

Wil je zien wat ik allemaal heb weggegooid. Kijk dan zeker even op mijn Instagram. Daar heb ik een hoogtepunt aangemaakt: Minimalism. Waarin ik iedere dag heb verzameld wat ik heb weg gedaan.

Ik dacht eerst dat ik het in de tweede week heel zwaar zou gaan krijgen met opruimen, maar hoe verder het vorderde hoe duidelijker werd dat ik het zeker tot het einde zou halen. Uiteindelijk heb ik het niet gered tot het einde, maar dat is niet omdat er geen spullen meer zijn. Ik heb namelijk nog heel veel spullen op zolder liggen die zeker weten weg kunnen, maar dat is niet iets wat je in een halfuurtje tussen door doet. De hele challenge heb ik steeds snel snel tussen door gedaan.

Ik gooide veel spullen weg die te klein waren geworden of ik die ik gewoonweg niet meer gebruikte. Dingen die niet meer compleet waren, maar die ik dan toch bewaarde.

Ik stond verstelt hoeveel kleding ik uit mijn kast kon halen en eigenlijk moet ik toegeven dat ik alsnog heel veel kleding in mijn kast heb liggen.. Er zouden echt nog wel een aantal dingen weg kunnen.

Dag 19 & 18. Een klein deel van de kleding.
Mijn inzichten en ervaringen:
 • Uitdagend
  Ik vond het zelf in het begin heel vervelend dat je met 1 ding begint. In het begin was ik super gemotiveerd en wilde niet al stoppen bij één ding. Op internet last ik meerdere malen de tip om het om te draaien. Dus op dag 1 te beginnen met 30 spullen, op dag 2 met 29 spullen en zo verder.
 • Je kunt klusjes beetje bij beetje doen
  Het leerde me dat ik niet alles in een keer (goed) hoef te doen. Als ik aan zo’n klus begin zou ik het liefste alles in een keer opruimen. Toch werd ik nu uitgedaagd om het beetje bij beetje te doen. Inmiddels is de challenge voorbij en ruim ik nog ieder keer dingen op. Ik ga ook zeker nog eens terug naar een kast waarin ik dacht klaar te zijn. Dit weekend heb ik weer zoveel weg gedaan dat ik denk ik dag 26 en 27 alweer had kunnen vullen. Ik merk dat ik bewuster kijk naar spullen.
 • Kijk op spullen / rommel
  Tijdens het opruimen van het speelgoed vandaag zei de man: ‘oh wat zonde van dat dure speelgoed’. Ik snap het wel. Maar dit soort gedachtes zorgde er altijd voor dat we spullen maar bewaarde. Ondanks dat we wisten dat er niet mee gespeeld zou worden. Ik probeer dus nu echt anders te kijken naar de dingen die ik weg wil doen. Maakt het me gelukkig? Maakt het me blij? Gebruiken we het echt?
 • Hoe ga je om met rommel
  Ik doe rommel weg, maar verplaats het vervolgens. Ik vul een tas, zet die tas in de stal en daar blijft hij nog een maand of 3 staan. Dit is ook een beetje hoe ik met mentale rommel om kan gaan. Ik begin er aan en doorbreek wat lagen, maar als het echt te moeilijk wordt dan zet ik het gewoon even in de hoek. De rommel lijkt opgeruimd maar ergens stiekem ligt het nog ergens op de loer. Een bijzonder inzicht.
Hier zo’n stapel die opgeslagen werd om later weg te gooien. De meesten van jullie herkende het probleem.
Wat telt wel mee en wat telt niet mee?

Ik kreeg af en toe een opmerking over de dingen die ik weg deed. Hoort dat wel bij de 30 day minimalism game of niet? Je mag het helemaal zelf bepalen. Ik heb een aantal dingen gewoon samen gepakt en sommige dingen juist niet. Bijvoorbeeld puzzels die ik weg deed, maar niet meer wist welke en hoeveel puzzels het waren. Alle puzzelstukjes heb ik dus in een bak gegooid en gerekend tot 1 item. Ook deed ik heel veel kinderkleding weg. De zakken stonden al in de kast. Ik heb de zakken als 1 ding geteld, omdat ik en geen zin had het te gaan tellen. En ik anders alleen al met kleding de volledige challenge had kunnen vullen. Wat ik overigens dus heel schokkend vind (onbewust heb ik het mezelf dus alleen maar lastiger gemaakt).

Mijn papieren had ik pas nog uitgezocht dus voor mij was papier niet iets wat onderdeel was van de challenge. Kan jouw administratie wel een opruimbeurt gebruiken en voelt het voor jou goed om dit tijdens het spel te doen. Gewoon doen! Doe wat werkt voor jou.

Iedereen is een winnaar

Het is een spel, maar winnen is absoluut niet het doel. Iedereen is een winnaar. Haal jij het maar tot dag 20, good for you! Het gaat erom dat je alleen spullen houdt waar je blij van wordt en die je nog gebruikt. Als dat doel bereikt is dan ben je dus zeker een winnaar. Ik vond het fijn om even heel bewust na te denken over mijn spullen en waarom ik ze had.

De 30 day minimalism game is voor mij geslaagd. Ik vind het oprecht bevrijdend hoe veel spullen ik weg heb gedaan. En je zou denken na het wegdoen van zoveel spullen dat mijn huis leeg is, maar dat valt vies tegen. Wel heb ik opgeruimde kasten en ook dat vind ik bevrijdend. Ik ben nog niet klaar, maar ik doe het beetje voor beetje. Want dat is oké.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.