over bewust-leven

Je droombaan vinden doe je zo

Bestaat zoiets als een droombaan? Iedereen op social media lijkt zijn droombaan gevonden te hebben. Het lijkt bijna alsof ze vandaag besloten hebben om het roer om te gooien en dat het direct een succes was. Maar is dat ook zo? Wat is dat nou eigenlijk je droombaan en hoe kom je er? Wat als je niet weet wat je wil? Ik denk dat je droombaan vinden een illusie is. Lees je mee?

Kom uit je comfortzone

De start van mijn loopbaan ging gesmeerd. Ik solliciteerde. Werd meteen aangenomen en bouwde mijn uren langzaam op. Naar mate de jaren verstreken raakt ik mezelf kwijt. Ik trok me terug in mijn comfortzone.

Ik floreerde in mijn comfortzone en die was ondertussen aardig klein geworden. Hoe langer ik me wist te bewegen in mijn comfortzone, hoe kleiner hij werd. Ons brein houdt niet van verandering. Mijn brein had er op dat moment een gruwelijke hekel aan. Met een zwarte bril keek ik naar mezelf. Met roze bril naar mijn omgeving. De vergelijking was niet eerlijk, maar wel mijn waarheid en realiteit.  

Alleen ik kon hier wat aan veranderen. Jij moet zelf de slingers ophangen en de mensen uitnodigen. Anders is er geen feest. Dus die slingers hing ik op en ik nodigde de mensen uit waarvan ik dacht dat ze me verder konden helpen. Ik groeide en leerde mezelf weer steeds beter kennen en kreeg mijn stem terug. Steeds als ik door mijn angst heen mijn cirkeltje weer iets mocht uitbreiden dan voelde dat verdomde goed. Ook de feestmutsen en toeters mochten deel uit gaan maken van mijn zelf georganiseerde feestje.

De lat van een droombaan is torenhoog

Steeds bleef ik terug grijpen naar de illusie van DE droombaan. Ik legde de lat op deze manier torenhoog, want een droombaan voelt als iets ongrijpbaars. Neurotisch ging ik opzoek op vacature sites. Iedere zoektocht was een mislukking. Hoe meer ik vastklampte aan het idee van een droombaan, hoe meer ik teleurgesteld raakte als ik die niet vond.

In de afgelopen twee jaar heb ik flink wat knopen door gehakt en verschillende werkplekken gehad. Inmiddels zit ik weer volop in de onzekerheid van mijn contract en wat ik zelf wil. Steeds weer dreig ik dan te vervallen in het cirkeltje van de lat te hoog leggen, panikeren en bevriezen. Inmiddels ben ik mij daar bewust van. Ik merk het steeds sneller op en doorbreek het, waardoor ik vrij snel bij de best passende oplossing van dat moment kom.

De droombaan is ongrijpbaar

Mocht jij het gevoel hebben (nu) je droombaan gevonden te hebben, dan is dat uiteraard heel fijn. Maar ik wil een stem geven aan al die mensen die dat niet hebben. Aan mensen die twijfelen aan hun werk en niet zo goed weten wat ze willen. Aan mensen die de druk voelen om dat morgen wel helder te hebben. Ik voel je pijn, ik hoor je en het is helemaal oké. We zijn niet alleen, we zijn met meer.

De mensen die hun droombaan gevonden lijken te hebben zijn gevallen en weer opgestaan. Ze hebben dingen geprobeerd, ze hebben cursussen gevolgd. Banen gehad die ronduit ruk waren en cursussen gevolgd waar ze gewoonweg niks mee hebben gedaan.

Je kunt wel steeds dichterbij je ‘droom’baan komen.

Mijn tips:
 1. Onderzoek wat je niet leuk vind
  Om er achter te komen wat je wel leuk vindt, kan het helpend zijn om er achter te komen wat je niet leuk vind. Daarnaast mag gaandeweg wat je leuk vindt veranderen. Wat je vandaag leuk vindt, hoef je over 2 jaar niet meer leuk te vinden. Het mag allemaal.

  Vraag jezelf af: Wat vind je echt niet leuk in je huidige baan? Wat irriteert je en waar verlies jij veel energie aan? Grote kans dat je het tegenovergestelde wel leuk vindt of is wat je nodig hebt.

 2. Onderzoek je overtuigingen
  Onderzoek je overtuigingen en familieslogans. Wat maakt dat jij blijft hangen waar je niet gelukkig wordt?
  Ik had de overtuiging dat ik nu eenmaal voor een richting had gekozen en daarin moest blijven hangen, want omscholen is lastig enzoverder. Ook heb ik geleerd dat je blij mag zijn met je vaste aanstelling. Die geef je niet zomaar op.  

  Daarnaast kan mijn innercriticus er ook wat van. Die roept namelijk van de daken dat ik dingen toch niet kan en echt niet bij me passen. Ze wil me behoeden voor foute keuzes maken. Maar zijn het echt fouten? Of zijn het lessen? Misschien heb je door je ‘fout’ wel geleerd wat je niet leuk vindt. Win-win. Falen is geen optie. Je kunt niet falen. Wat roept jouw innercriticus allemaal? Ga met hem of haar in gesprek.

 3. Doe het stap voor stap
  We kunnen het gevoel hebben dat we meteen iets totaal anders moeten doen. Toch kun je er ook stapje voor stapje komen. Door taken erbij te nemen die je stretchen, door een cursus te volgen. Verzin ji het maar. Niemand is een overnight succes ook al voelt dat wel zo.                                                                                                                                                   
 4. Focus je niet alleen op je werk, maar ook op je privé
  Wat mij ook helpt is om het niet alleen in mijn werk te zoeken. Kun je in je privé iets doen waar je energie uit haalt. Ik ben mijn blog begonnen, omdat ik het heerlijk vind om te schrijven. Om mijn gemijmer op papier te zetten. Op mijn werk gaat dat niet.

  Door het schrijven duik ik weer in allemaal nieuwe dingen. Ik heb met behulp van mijn broer mijn eigen website gebouwd. Verdiep me nog meer in boeken en doe challenges. Hierdoor leer ik weer zoveel over wie ik ben en wat ik leuk vind.

 5. Praat met mensen
  Vaak krijg je terug hoe mensen je zien. Gooi je verlangens maar de wereld in. Spar met mensen over wat je zou willen of waar ze jou goed in vinden. Vaak brengen deze mensen je weer in contact met andere mensen die je verder kunnen helpen (netwerken dus).

 6. Durf goudeerlijk te zijn tegen jezelf
  Soms hebben we wel een diep verlangen, maar durven we die niet uit te spreken. Pak pen en papier en begin te schrijven. Droom. Wat zou je ideale werk zijn? Als alles mogelijk is wat zou je dan doen? Schrijven zonder beperkingen. Mocht dat nu nog niet lukken, herhaal de oefening dat later nog eens. Want door de intentie uit te zetten met de schrijfoefening gaat je onderbewuste weer verder aan de slag.

 7. Weet dat je iedere dag een andere keuze mag maken
  Met die gedachten kwam er bij mij meer rust. Je mag ten alle tijden een andere keuze maken. Zoek iets wat nu bij je past. Waar je vandaag wat van kunt leren. Waar je vandaag voor uit je bed wil komen. Morgen mag je een andere keuze maken.

En die droombaan? Die bestaat voor mij (nog) niet. Ik doe, ik leer, ik proef , ik verwonder en leer mezelf beetje bij beetje meer kennen. Ik doe wat nu bij me past. En soms vind ik de illusie moeilijk om los te laten, en dat is dan ook even oké.

Wees niet te hard voor jezelf.

Mindstyle Mindset

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.