over bewust-leven

Waarom en hoe ik mijn planner gebruik

Een planner is veel meer dan je agenda. Mijn planner is mijn houvast. Mijn bijbel. Inmiddels word je er overal mee dood gegooid. De meeste van ons zullen overigens al geen papieren agenda meer hebben. Ik wil je meenemen in wat werkt voor mij. Hoe ik mijn planner gebruik en waarom.

Agenda vs. Planner

In je agenda zet je afspraken, zodat je kan zien welke afspraken je hebt op een dag. Mogelijk gebruik je alleen een digitale. Dan kun je ook reminders instellen. Die hebben mij wel eens gered. 

Onze digitale agenda is een gedeelde agenda. Hierin zetten we al onze vaste afspraken of afspraken die we on the spot maken. Mocht ik dus iets willen afspreken, raadpleeg ik deze. Zo weet ik precies of er ruimte is. Of dat de man bijvoorbeeld van huis is. Of dat we al een gezamenlijke afspraak hebben staan.

In het verleden liepen we er regelmatig tegen aan dat we dubbele afspraken maakten. De man vergat mij dan te vertellen dat hij had afgesproken. Of ik vergat dat hij het mij vertelt had of andersom. Onze digitale gedeelde agenda is dus een life-saver voor ons.

Een planner is echter wat meer omvattend. In een planner kun je meer kwijt. Denk aan je to-do’s, taken, deeltaken, trackers, reflectie, doelen. Ik gebruik mijn planner echt voor alles wat op dat moment speelt in mijn leven.

Mijn planner

Mijn planner is van structuurjunkie. Daarin staan de dagen van de week per uur uitgeschreven. Onderin heb ik ruimte voor to-do’s. Aan de linkerkant is er ruimte voor notities en doelen en muchos ruimte om taken of afspraken op te schrijven. Ik plan naast de digitale agenda dus ook mijn dagen in mijn planner. Dit doe ik gedetailleerder. Zodat ik meer grip krijg op mijn leven.

Hoe ik mijn planner gebruik:

Alles wat ik in mijn hoofd bedenkt pen ik neer. Zo hoef ik het allemaal niet te onthouden en kan ik het allemaal netjes terugvinden. Het staat daar. Ik hoef er maar naar te kijken.

Iedere zondag ga ik er even voor zitten. Welke vaste afspraken heb ik? Deze plan ik als allereerste in. Zo komt er overzicht in de dingen die ‘moeten’. Die al gepland staan. Daarna bekijk ik welke momenten ik wil werken aan mijn blog, tijd zou hebben voor yoga, of andere dingen die dus niet in mijn agenda staan, maar die ik wel wil inplannen.

Bij to do’s komen alle taken te staan die ik niet mag vergeten en die ik alvast kan voorzien voor die week. Van een rekening betalen, een mailtje sturen, een cadeautje kopen: you name it. Als mijn taken er staan, dan plan ik ze ook daadwerkelijk in. Wanneer neem ik een momentje om ze ook daadwerkelijk uit te voeren? Het valt me namelijk op dat als ik ze niet inplan, dat ik ze ook niet uitvoer. EN dus ook weer moet doorschuiven.

De to do sectie gebruik ik ook om dagelijkse gewoonte erin te slijten. Ik wil graag dagelijks journalen. Ik maak 7 bolletjes, zodat ik kan afkruisen of het gelukt is. Zo doe ik dit bij iedere gewoonte die ik graag dagelijks wil uitvoeren. Naast dat ik een afkruissectie heb, plan ik het ook daadwerkelijk in. Ik schrijf dit allemaal op, omdat het me ook inzichten geeft. Doe dit een aantal weken achter elkaar en dan kun je wellicht patronen herkennen.

Ik plan bijvoorbeeld ook mijn wandelmomenten op mijn werkdagen in. Dan bekijk ik wat uitkomt met mijn afspraken en spreek een tijd met mezelf af. Zo ga ik de commitment met mezelf aan om het daadwerkelijk uit te voeren.

Mijn planner ligt de hele dag open op mijn bureau. Door de dag heen kruis ik aan wat ik al heb gedaan. Het herinnert me eraan dat ik mijn ingeplande rondje wandelen met de hond weer dreig te vergeten. Het is niet zo dat ik nu al mijn ingeplande taken ook daadwerkelijk doe. Soms moet ik ze doorschuiven naar een andere dag. Daar bevraag ik mezelf op. Wat maakt dat het niet gelukt is? Is de taak wel zo belangrijk? Zou ik die taak beter op een ander moment kunnen inplannen?

De planner geeft me overzicht en inzicht. Zoals het zien van prioriteiten. Hou ik alles in mijn hoofd, dan voelt alles even belangrijk. Door het uit te schrijven kan ik er van een afstandje naar kijken. Waardoor ik zie wat echt belangrijk is.

Het formaat

Momenteel gebruik ik zelf een a4 formaat. Dit komt doordat ik thuis werk. Een a4 formaat geeft je veel ruimte om te schrijven. Mocht je meer buiten de deur zijn, dan zou ik eerder een a5 formaat aanraden. Dan heb je alsnog genoeg ruimte om alles in op te schrijven, maar is hij ook compact genoeg om hem mee te nemen. Het a4 formaat is wel een uitdaging om hem buiten de deur er ff snel bij te pakken.

Tips:

  1. Mijn ultieme tip is echt: Zet er ALLES in. We proberen altijd alles te onthouden. We proberen alles in goede banen te leiden. Hoe fijn is het als het ergens staat, gebundeld, je kunt het niet vergeten, want je planner sla je dagelijks open. Zo blijft er meer ruimte over voor andere dingen. Je kunt veel meer in het hier en het nu zijn.
  2. Werk met kleuren. Ik werk met verschillende kleuren. Gebruik er twee: Werk en privé. Of gebruikt er nog meer. Je kunt het zo bond maken als jezelf wilt. Verschillende kleuren kunnen zorgen voor meer overzicht.
  3. Plan bewust tijd voor jezelf in. Pak je momenten van ontspanning. Maak met jezelf de afspraak. Ook jij bent belangrijk.
  4. Leg de planner in het zicht. Zoals je al kon lezen heb ik hem altijd in het zicht liggen. Voor mij werkt het heel fijn, zodat ik steeds weer herinnert word aan wat er in staan. Ook zodat ik mezelf tussendoor kan belonen door dingen af te strepen.
  5. Reflecteer op je week. Voor je de komende week in plant ga je eerst even terug kijken. Wat is gelukt, wat niet? Waarom wel? Of waarom niet? Welk doel kun je stellen voor de volgende week?
  6. Experimenteer. Ga op zoek naar wat voor jou werkt. Voor ik echt een manier had gevonden wat voor mij werkte was ik echt wel een tijdje verder. En eerlijk? Het kan zomaar zo zijn dat wat ik nu fijn vindt volgende week ineens anders is. Dat mag, alles mag!
  7. Heb er lol in. Wees niet te hard voor jezelf. Soms gebeurt het leven ook gewoon. Wees niet te regide. Je planner is je leidraad.

Veel planplezier

Mindstyle Mindset

Dit artikel bevat affiliate links.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.