over bewust-leven

Toekomstvisie visueel maken met een visionboard

Ik maakte dit jaar voor het eerst een visionboard. Een manier om je dromen inzichtelijk te maken. Het maken is al een beleving op zich. Al een tijdje ben ik aan het mijmeren over alles wat ik nog zou willen in het leven. Beetje bij beetje krijgt het meer vorm. Eerder deelde ik een terugblik op 2020 (deel 1 & deel 2). 

Wat is een visionboard en hoe maak je er een 

Een visionboard is een blaadje of een canvas waarop je jouw toekomstvisie visueel maakt. Hoe je zo’n visionboard maakt is aan jou. Je kun tekenen, knippen, plakken, schrijven. Mijn tip zou wel zijn om het in plaatjes weer te geven (erbij schrijven kan altijd). Ons brein gaat daar heel goed op. Je brengt op deze manier wat je wil in je onderbewuste (en bewuste) brein. Maar doe wat werkt voor jou. 

Weet je duidelijk wat je wil? Dan is een visionboard maken vrij makkelijk. Ga op zoek in tijdschriften en/of op Pinterest naar plaatjes die het gevoel wat je daarbij hebt weergeven. Door het visueel te maken krijgen je doelen en visie meer vorm. Probeer zo specifiek mogelijk te zijn. Manifesteren die hap. Door het prominent in huis te hangen, word je steeds weer herinnerd aan dat wat jij voor ogen hebt. Dat helpt bij keuzes maken die passen bij jouw toekomstvisie. 

Weet je het nog niet helemaal? Geen probleem. Got your back. Ga dan opzoek naar plaatjes die je aanspreken. Waar jij een fijn gevoel bij krijgt. Denk er niet te veel over na, gewoon knippen. Door vervolgens al deze plaatjes op een hoop te gooien ga je thema’s herkennen. Op gevoel heb je dingen gekozen die passen. Je weet meer dan je denkt. 

Hoe ik het aanpak 

Ik begon met schrijven in mijn journal. Wat heb ik de afgelopen tijd geleerd en waar zou ik meer van willen in mijn leven. Al doende kwamen er wat dingen naar boven. Sommige dingen veraste me, sommige niet. Het één concreter dan het ander. Aan de hand van wat ik opgeschreven had, ben ik gaan knippen. Ik heb al mijn tijdschriften gepakt en ben gaan knippen. Heel grappig, want er ontstond, zoals ik hierboven beschreef, echt een thema.  

Op mijn visionboard zie je vooral dingen als yoga, natuur en ademen. De plaatjes geven mij een rustig gevoel. Helemaal zen. Er staan letterlijk de woorden: Body, mind en soul. Deze slaan voor mij op de holistische kijk op deze drie pijlers in het leven. Waarbij zelfzorg hoog in het vaandel staat. Echt voelen, in het hier en nu. Nog iedere dag ontvouwen zich doelen aan de hand van het visionboard. Of de doelen krijgen meer richting/worden concreter. 

Wat voor mij centraal staat is meer in het hier en nu leven en echt voelen wat ik wil.

Hoofdonderwerpen van mijn toekomstvisie
  • Beter voor mezelf zorgen op het gebied van voeding. Ik wil gezondere keuzes maken. Zoals speltbrood eten in plaats van het gewone supermarkt brood en twee liter water drinken op een dag. Meer zelf koken en minder bestellen. Ik vind naar de supermarkt gaan vreselijk. Dus spraken we hier thuis af dat de man inkopen gaat doen. Op die manier zorgen we dat er genoeg in huis is zodat de verleiding tot bestellen minder groot is. 
  • Ook de natuur is terug te vinden in mijn visionboard. Wij wandelen al best wel wat, maar we kunnen ook veel binnen zitten. Voor niemand goed. Ik kom graag buiten en vind wandelen heerlijk. De natuur is de beste manier om meer te aarden. Meer van dat please. 
  • Zoals ik al eerder schreef is yoga voor mij thuiskomen. Op die manier check ik echt even in bij mezelf. Ik start vandaag met 30 days of yoga van Yoga With Adriene. Daarnaast wil ik graag onderzoeken hoe ik Yoga op nog meer kan integreren in mijn leven. Ik laat het op mij afkomen. Helemaal in het teken van loslaten. Het ontvouwt zich vanzelf, daar vertrouw ik op.  
  • Daarnaast zie je ook nog in mijn visionboard de woorden: ‘Zelfonderzoek: Wat heb jij de wereld te geven?’ En ‘ik glimlach en geniet van mijn werk’. Werk is al een aantal jaar een issue. Ik leg mezelf daarbij een druk op. Ik weet niet goed of ik wel in de sector wil blijven werken waar ik nu werk. Voor nu zit ik prima op mijn plek en kan ik daar nog een hoop uithalen voor mezelf. Ik wil zonder druk verder onderzoeken wat ik nog wil in het leven. Ik heb daar wel al wat ideetjes over, maar die houd ik nog even voor mezelf. Op dat idee zit ik nog flink te broeien. 
  • Adem doet leven. In 2020 leerde ik breathwork kennen (onderdeel van mijn therapiesessies). Hier had ik ook een van mijn grootste openbaringen in 2020. Een mooie manier om diepere lagen in jezelf op te zoeken, maar vooral ook dingen los te laten. Iets om verder in te duiken in 2021. 
  • Als laatste zie je de woorden: ‘een zacht hart, een open mind’. Ik wil open staan voor nieuwe dingen, maar vooral met een zacht hart de wereld en mijzelf benaderen. Op naar meer liefde en zachtheid. 

Ik deel niet alles. Hierboven beschrijf ik mijn hoofdthema’s. Sommige dingen hebben gewoon nog broei tijd nodig of zijn wat persoonlijker. Ondanks dat nog niet alles concreet is voor mezelf durf ik het los te laten. Ik wil normaal alles liever gister dan vandaag weten of begrijpen. Alles of niets. Het gevoel dat ik nu bij mijn visionboard heb is precies goed.

Alles waar ik nu mee bezig ben en op broei is een on going proces. Dit zijn dingen waar ik in 2020 al mee begonnen ben, maar waar ik bewust voor kies verder op door te borduren in het nieuwe jaar.

Waar zou je meer van willen in je leven?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.