over bewust-leven

Waarom wij onze financiën onder de loep nemen

Financiën. Geld. Het is wat. Voor velen een vies woord. Ik ben nog opgevoed met het idee dat je hier niet over praat. Waarschijnlijk vele met mij. Toch wil ik dat nu wel eens doen. Met name over bewustwording. Bewustwording van je financiën. Weet jij wat er iedere maand binnen komt, maar vooral nog: Weet jij wat er iedere maand uit gaat? Denk jij na over wat je uitgeeft? Spaar jij bewust? Wij tot voor kort niet. Dus deel ik graag met je onze reis in deze bewustwording.   

Van voornemens naar actie

Je hebt aan het einde van je geld een stukje maand over. Je sluist geld door van je spaarrekening terug naar je betaalrekening om toch nog de boodschappen te kunnen doen, die zo hard nodig zijn. Het overkomt ons dus maandelijks. En in theorie zouden wij financieel niet zoveel te klagen hoeven hebben. Hoe kan het dat we door de jaren heen er financieel op vooruit gaan, maar we daar in the end niets van merken?  

Ik riep al maanden dat we echt wat moesten doen aan onze financiën. Vooral nog dat we eens onze inkomsten en uitgaven bij zouden moeten houden. Toch deed ik er niets aan. Tot ik op het accounts stuitte van @porterenee (haar website). Ik raakte verstrikt in haar content en besefte me dat er echt zoveel meer mogelijk is in het leven, dan alleen maar klakkeloos geld over de balk smijten en niets over houden. En dat ik daar echt een keuze in moest maken. Dankzij haar blogs ging er een vuurtje in mij aan.

Waar gaat je geld naar toe?

Het begon met gesprekken. Waar gaat ons geld eigenlijk allemaal naar toe? Dat gesprek stelde we keer op keer uit. Ergens bang voor wat ik allemaal tegen zou komen. Terwijl ik de angst juist zo voedde. Ik had niet echt grip op onze in- en uitgaves.

Een greep uit onze uitgaves:

  • Nutteloze cadeaus voor de kinderen (och, maar dat is zo leuk)
  • Thuisbezorgd ( ja vandaag heb ik echt geen puf meer om te koken)
  • Wat hebben we nodig? Ohhh bestel maar op bol.com!
  • Boodschappen doen bij de dichtstbijzijnde (en duurdere) winkel (de andere winkel ligt wel 3 minuten langer rijden van ons vandaan…)

Hieraan gaat dus ons grootste gedeelte van ons loon verloren. Zodat we aan het einde dus niets overhouden om te sparen. En vaak zelfs nog geld pakte van onze spaarrekening.

Eerlijk als ik naar dit rijtje kijk, dan noem ik dat niet leven. Tuurlijk schaffen we ook dingen aan waar we oprecht dankbaar voor zijn en waar we van genieten. Maar van bovenstaand rijtje geniet ik niet oprecht. Dit doe ik gewoon. En die dure cadeautjes van de kinderen? Die liggen allang weer in een hoek om niet meer uitgehaald te worden. Als je dan ook nog bedenkt dat we daarbij leven van onze spaarrekening. Gaat er dus structureel iets mis.  

Gedachteloos spenderen

Toen we dit huis kochten waren onze inkomens echt vele malen lager dan nu. Van de week kwamen we per toeval oude loonstrookjes tegen. Alleen al mijn man is verdubbeld in zijn inkomen in vergelijking met 6 jaar geleden. Ook toen leefde we, deden we leuke dingen en schafte we nieuwe spulletjes aan als daar behoefte voor was. Onze lonen groeide en toch bleef er geen geld over. Ja, we kregen kinderen en ja, dat is een grote kostenpost. Vooral het kinderdagverblijf is een grote hap uit ons maandelijkse budget. Maar in the end leef je dus naar wat je krijgt als je niet oplet.

Waar het eigenlijk op neer komt is dat wij voornamelijk gedachteloos geld uit geven. Als we iets willen, kopen we het. Niet eerst even nadenken of het een handige uitgave is. Eerst kopen, dan denken. En als iets geen handige uitgave is, dan is het thuisbezorgd. Het is ongezond, het geeft weinig voldoening en vervolgens gooi ik eten weg dat over de datum is geraakt. Dus verliezen we eigenlijk geld op twee kosten. Thuisbezorgd is bij ons een enorm groot lek.

Schulden

Om dan maar echt met de billen bloot te gaan. Schulden. Schulden die we nu niet meer zouden maken, maar we in een ver verleden wel hebben gemaakt. Denk aan roodstand aanvragen als student. Een studielening. Of iets kopen op afbetaling. Ja je betaald er maar 10 euro per maand aan, maar inmiddels hebben we het gekochte product wel twee keer aangekocht.

Ook hebben we nog een lening opgenomen voor een nieuwe auto. Mijn auto ging kapot en we konden niet zonder i.v.m. werk. We hadden geen goede buffer om eentje aan te schaffen, dus pakte we er een lening bij.

Dat zich situaties voordoen waarin je schulden maakt, het zij zo. Ik denk dat wij daarin absoluut niet de enige zijn. Wat er bij ons vervolgens wel gebeurde is niet meer nadenken hierover.

Klakkeloos iedere maand die 10 euro betalen, terwijl we financieel genoeg ruimte hebben om de schuld in een keer de deur uit te doen. Dat telt lekker bij elkaar op allemaal. Bij ons doorlopend krediet kwam erbij dat we van de één op de andere dag omlaag gezet in maandbedrag. Ik heb dat uiteindelijk gezien, maar niets mee gedaan. Nu zitten we nog altijd vast aan een lening waar we allang vanaf hadden kunnen zijn. Als ik maar dat maandbedrag weer omhoog gezet had.

Besparen voor een doel

Onze visie is leven. Leven van het geld waar we hard voor werken. Leven is voor ons genieten. Geld door het gootsteenputje spoelen behoorde eigenlijk niet tot de opties. Dus gingen we samen zitten om alles eens goed onder de loep te nemen.

Toen ik zag wat er daadwerkelijk per maand binnen kwam en wat dan overblijft om uit te geven aan ‘leuke’ dingen schrok ik mij een hoedje. Hoe hadden we dit zover kunnen laten komen?

We hebben een droom om een klein boerderijtje te kopen in een groene omgeving. Voor ons is dat het gevoel van vrijheid. Maar als we zo blijven uitgeven als we nu doen, dan kunnen we daar naar fluiten. Tijd om onze financiën onder de loep te nemen. Werk aan de winkel dus.

Bewustwording met een financieel dagboekje

Dus vanaf nu houd ik een financieel dagboekje bij en schrijf ik nu iedere transactie op. Waar gaat iedere euro naar toe? Gewoon om in beeld te krijgen waar het naar toe gaat en om patronen te ontdekken. Bewustwording. Daarmee hoop ik juist meer te kunnen gaan leven.

Er zijn zoveel dingen die we doen op de automatische piloot. Ik probeer juist te stappen uit het overleven en meer te stappen in het zijn en het leven. Mijn financiën horen daarbij. We kunnen er nog zoveel meer uithalen.

En nu ik zie en voel wat er allemaal mogelijk is, wordt ik zelf enthousiast van mijn financiën bij houden. En! hebben we zelfs al twee schulden weggewerkt en zijn we goed op weg om van ze allemaal af te komen. Wie weet waar dit tot leid.

Houdt jij je inkomsten en uitgaven bij? Deel hieronder je ervaringen en tips. Laten we van en met elkaar leren.

Mindstyle Mindset

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.