bewust-zijn

De kracht van woorden: moeten, mogen, willen en kunnen

In de afgelopen jaren heb ik wat coaching trajecten doorlopen. Een moeilijke keuze, maar een keuze die me veel heeft gebracht in het leven. Een van de dingen die ik leerde was de kracht van de woorden: moeten, mogen, willen en kunnen. In ons dagelijks leven gebruiken wij heel vaak het woord moeten. Ik moet een hele hoop van mezelf, maar ik heb ten alle tijden een keuze.  

Keuzes

Zelfs naar je werk gaan is een keuze. Vreemd als ik dat zo schrijf, niet? Waarschijnlijk bedenkt je hoofd nu allemaal redenen waarom je wel naar je werk MOET. Maar lees eerst even verder voor je die gedachten de kans geeft. Je hebt namelijk zelf voor deze baan gekozen. Iedere dag maak je zelf de keuze om uit bed te gaan en naar je werk te gaan. Ik hoor je denken: ‘Ja maar Megan als ik niet ga word ik toch ontslagen?’ Dat is mogelijk. Je beweegredenen om een bepaalde munt van de medaille te kiezen kunnen uit een lopen. Daarbij heeft elke keuze een gevolg. De gevolgen kunnen positief of negatief voor je uitpakken. Toch is de keuze nog altijd aan jou. 

Je kunt je huishouden laten verslonzen, maar toch kies je ervoor om de stofzuiger op te pakken. Niemand zegt tegen jou dat het moet. Jij kiest er voor het te doen, omdat je het prettig vind dat je huis schoon is. Een beweegreden kan ook zijn, omdat je bezoek krijgt en goed voor de dag wil komen. Je kunt er ook voor kiezen de boel de boel te laten en schijt te hebben aan de mening van een ander. 

Ervaar de kracht

Om de kracht van de woorden te ervaren kun je de volgende zinnen hardop uitspreken.  

  • ‘ik moet het huishouden doen’ of ‘ik mag/wil/kan het huishouden doen’.  
  • ‘Ik moet een voldoende halen voor mijn toets’ of ‘ik mag/wil/kan een voldoende halen voor mijn toets’.  
  • ‘Ik moet vandaag naar het werk’ of ‘ik mag/wil/kan vandaag naar mijn werk’ 

Als deze zinnen niet passend zijn in jouw situatie kun je ook een moetje van jezelf bedenken. Ga er rustig voor zitten en wees je bewust van je lijf. Maak van je moetje een zin en spreek hem uit. Voel wat deze zin met je doet. Vervang daarna het woord moeten voor mogen, willen of kunnen. Spreek de zin nogmaals uit. Wat voel je in je lijf? (Laat het weten in de reacties) 

Ik zelf ervaar lichamelijk een enorme druk als ik het woord moet uitspreek. De spanning in mijn lijf en in mijn hoofd bouwt zich op. Als ik de woorden mogen, willen of kunnen uitspreek dan ervaart mijn lijf en hoofd veel meer rust. Je kunt je voorstellen als jij iedere uur een paar dingen moet, dat die spanning – onbewust – door de dag flink kan opbouwen. Dingen doen omdat je ze wil, kan of mag voelt veel lichter.  

uitdaging

Ik ging de uitdaging aan om minder moeten te gebruiken. Dat is een proces dat niet af is. Soms verval ik net zo goed weer terug in oude gewoontes. Wat ik merk is dat ik me er meer bewust van ben. Iets dat zo ingesleten is verander je niet van vandaag op morgen. Bewustwording is stap één. Je kunt er een leuk spelletje van maken met je omgeving. Daag elkaar uit en spreek een leuke manier af hoe je elkaar kunt attenderen op het gebruik van moeten.  

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.