Schrijfblogje Growthmindset
bewust-zijn

Handel jij vanuit een groeimindset of een fixedmindset?

Ik sta voor bewustwording en bewustzijn. Dat is voor mij echt de eerste stap. Hoe kijk jij aan tegen situaties? Geef je meteen op als iets niet lukt? Hoe denk je over jezelf? Ga jij uitdagingen aan? Met dit artikel hoop ik je aan het denken te zetten. Vanuit daar kun je keuzes maken. Keuzes die vóór jou werken. Wat is het verschil tussen een fixedmindset en een groeimindset?

Leven vanuit een fixedmindset

Als je een klein beetje onderzoek doet kom je er al snel achter dat een fixedmindset er vanuit gaat dat intelligentie vast staat. Een periode in mijn leven zat ik (meer) in een fixedmindset en voor mijn gevoel volledig vast. Ik zat in mijn comfortzone die met de dag kleiner werd. De wereld was alles schuld en mijn uitlatingen waren veelal negatief. Ik voelde me bedreigd door andere die, in mijn ogen, succesvolle mensen waren. Dat wat zij konden, dat kon ik toch niet.

Voor mij voelde het veilig om te leven naar wat ik dacht dat ik wèl kon. Ik kwam geen stap verder. Mijn comfortzone werd kleiner en kleiner. De mensen waarmee ik mij omringde zaten net zo goed vast. We voedde elkaar in deze negativiteit. Het voelde alsof het ik tegen de wereld was en de wereld was altijd tegen mij.

  • Ik ben nou eenmaal wie ik ben en ik kan wat ik kan. Een uitdaging legt precies bloot wat ik niet kan, dus doe ik het maar niet.
  • Focus ligt op het eindresultaat. Ik moet van te voren weten dat iets gaat lukken. Fouten maken staat gelijk aan falen.
  • Ik weet niet hoe ik het moet doen, dus ik doe het maar niet.
  • Succes van anderen zijn een bedreiging voor mij.
  • Feedback is vervelend, een aanval op mij en bevestigd alleen maar mijn onkunde.

Leven vanuit een groeimindset

Inmiddels weet ik dat ik niet afhankelijk ben van anderen. Dat ik mijn eigen keuzes kan maken en me kan ontwikkelen. Er zijn vele verhalen die ik mezelf vertel en die verhalen kan ik herschrijven. Als de ander iets in mij triggert, dan ligt dat bij mij. Ik kan het gedrag van een ander niet veranderen wel mijn eigen gedrag en mijn visie daarop. Je kunt je voorstellen dat ik in nu anders reageer en omga met situaties. Een groeimindset gaat er vanuit dat intelligentie ontwikkelbaar is.

  • Uitdaging is fijn en stimuleert mij juist om mezelf te blijven ontwikkelen.
  • Falen is geen optie. Van zogenaamde fouten kun je leren. Uitdagingen helpen me groeien
  • Ik kan leren van het succes van anderen. Door er voorbeeld aan te nemen en mijn eigen pad daarin te durven bewandelen.
  • Feedback is fijn om te ontvangen. Daar kun je van leren.
Wees je bewust van de verhalen die je jezelf verteld

Ik geloof niet dat je je volledig in een groeimindset of een fixedmindset bevindt. Het zijn twee uiterste en ons streven zou niet moeten zijn om daar volledig naar te kunnen leven. In de tijd dat ik vast zat voelde het alsof ik niet verder kwam, maar uiteraard heb ik geleerd en heb ik mij desondanks ontwikkelt. Al voelde dat soms niet zo.

We kunnen ons bewust zijn van onze gedachten en overtuigingen. Ben je bewust van de verhalen die je jezelf verteld. Ben je bewust van de verhalen die je mee hebt gekregen in je jeugd.

Ik verval vaak genoeg in mijn oude verhalen. Alleen ben ik me bewust van het verhaal en van daaruit besluit ik of ik er naar ga handelen of niet. En soms is dat dood eng. Maar juist dat is wat in mijn ogen een groeimindset is. De uitdaging van de uitdaging zien en met volle angst vooruit gaan.

Je mindset is een spier die je kunt trainen. Net zoals dat je dagelijks naar de gym gaat om je sixpack te trainen mag je dagelijks je mindset trainen. Ga op onderzoek uit hoe dit voor jou werkt. Voor mij is dat schrijven. Wat is dat voor jou? Laat het me weten in de reacties.

Mindstyle Mindset

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.